24 Nisan 2015
Codex Aniciae Julianae’den Botanik Resimlerin Gravür Kopyası, 18. yüzyıl. University of Oxford, Bodleian Libraries, Sherardi̇an Li̇brary of Plant Taxonomy.
Bitkilere dair bilgi birikimi ve şifa uygulamaları yakın ilişki içindedir. Bazı köklerin toksik ve halüsinojenik doğası ve bunları koparmanın tehlikeleri, mitsel ya da büyülü bir nitelik ve güce sahip olmuştur.
Kilikya’daki Anazarva’da (Ağaçlı) doğan hekim Pedanius Dioskorides (yak. M.S. 40–90), De Materia Medica’da (Tıbbi Konular Üzerine) beş yüzden fazla bitki ve besleyici ürünü, tıbbi kullanımları, hazırlanışları ve dozajlarıyla tarif etmiştir. Kayıt altına aldıkları arasında Akdeniz havzasından türler ve değerli egzotik bitkilerden oluşan bir dizi vardır. De Materia Medica’nın aktarımı, Arapça ve Latinceye çevirisi de dahil olmak üzere, metnin günümüze ulaşan en eski tanıkları olan Bizans el yazmaları sayesinde mümkün olmuştu.
Taş Havan, Bizans Dönemi, Mermer. İstanbul Arkeoloji Müzeleri.
Bir hekim ve cerrah olan Bergamalı Galen (M.S. 129–yak. 216), tıbbi bitkileri, hem ayrı ayrı hem de spesifik tedaviler için hazırlanmış karışımlar olarak kullanırdı. Roma imparatoru Marcus Aurelius için hazırladığı macun (panzehir), aralarında afyonun da bulunduğu yetmişten fazla malzeme içeriyordu. Bergamalı Galen’in farmakopesi, kozmetik ve komotikleri (güzelliğe yönelik her türlü ilaç) de kapsıyordu…
- Brigitte Pitarakis, Hayat Kısa, Sanat Uzun sergisinin küratörü
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)