Yaratıcı Kodlama ile Dijital Sanat

Pera Yetişkin

  • 14 Ekim 2024 / 19.00

Bilgisayarda sanat yapabilir miyiz? Bu soru yıllar içerisinde, pek çok sanatçıyı heyecanlandırmış ve kodlama ile basit geometrik şekillerden, yapay zeka ile hareket eden görsellere kadar geniş bir yelpazede eserler yaratılmasına olanak vermiştir. Atölyede katılımcılar, algoritmik sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın eserlerine yorumlarını katarak onları yeniden üretiyor. Dijital kanvas üzerinde rastgele renkler ve simetriler oluşturan katılımcılar, sanatta yaratıcılığın kaynaklarını programlama ile keşfediyor.

Not: Katılımcıların programlama bilmesi beklenmemektedir. p5.js programlama dili internet üzerinden kullanılacaktır, katılımcıların tablet ya da bilgisayarlarına herhangi bir program kurmasına gerek yoktur.

Atölye Yürütücüsü: Tuğçe Bilgin Sonay
Kontenjan
: 20 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 200 TL

Etkinlik Zoom Meeting uygulaması üzerinden, çevrimiçi olarak gerçekleşecektir. 

Tuğçe Bilgin Sonay hakkında
Doktorasını hesaplamalı biyoloji alanında yaptıktan sonra New York Columbia Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu sırada dünyanın önde gelen sanat okullarından Pratt Enstitüsü’nde yaratıcı kodlama dersleri vermeye başladı. Şu an, İsviçre Zürih’te doçent olarak çalışan Sonay, bilim ve yoganın yanı sıra yaratıcı kodlama dersleri de vermektedir.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Yves Klein’ın mavi pigmentlerini akla getiren bir rengin perdeyi boylu boyunca kapladığını düşünün. Neredeyse 80 dakika boyunca mavinin tonlarında en ufak bir oynama olmasa bile, zihnimiz durduğu yerde durmuyor. Sabit bir maviliğe ne kadar uzun süre bakabiliriz? Mavi tonlar titreyerek, kendi gölgelerini yaratarak bize oyunlar oynamaz mı? Maviden gözlerimiz kamaşmaz mı?

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.