Yaz ve Çiz: Oyunla Gerçekliği Alt Etmek

Pera Yetişkin

  • 9 Mayıs 2025 / 19.00

“Savaşları ve gezegenimizin yok edilmesini durdurmanın en hızlı yollarından biri direnmektir." diyor Marcel Dzama. Sanatçı, savaşlar, çevresel yıkım ve kötü yönetimler gibi konuları; zaman zaman umut veren bir mizahla, bazen de stratejik bir ifade biçimi olarak kullandığı satranç oyunundan ilhamla ele alıyor. Gezegenin yok oluşu, savaşlar, liderlik ve yönetim biçimleri hepimizi doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor. Peki, bu etkilenmiş hâlimizle yolumuza nasıl devam edebiliriz?

Katılımcılar, Marcel Dzama’nın sıkça başvurduğu kavramlardan yola çıkarak anlam dünyaları ve yaratıcılıklarıyla temas kuracakları bu atölyede; yazı tekniklerinin yanı sıra resim ve grup çalışmalarıyla birbirlerinin yaratıcılıklarıyla da etkileşerek üretiyor. Atölye sonunda katılımcılar, sergiyi atölye sürecinde yaşadıkları deneyimle birlikte ziyaret ediyor ve eserlere farklı bir gözle bakma fırsatı yakalıyor. 

Not: Atölyeye katılmak için yazı teknikleri bilgisine veya resim yapma becerisine sahip olmak gerekli değildir. Atölye sırasındaki yönlendirmeler yazmayı ve resim yapmayı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Atölye Yürütücüsü: Duygu Aşık
Kontenjan: 12 kişi
Süre: 90 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 500 TL  

Etkinlik Pera Müzesi’nde gerçekleşecektir.

Duygu Aşık hakkında
Eğitmen, kolaylaştırıcı, görsel kolaylaştırıcıdır. Eğitim ve atölye tasarlama ve uygulama, grup çalışmaları, geleneksel ve dijital resimlendirme konusunda uzmandır. Kadın güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık, katılımcı uygulamalar, birlikte yaşam, yaratıcılık, yaratıcı yazma, esenlik temalarında çalışmalarını sürdürür. Çalışmalarında derin demokrasi, travmaya duyarlı kolaylaştırıcı olma, şiddetsizlik ve hikâye anlatıcılığı yaklaşımlarından beslenir. Duygu devamlı olarak yazar, resimler ve yürür.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Kitsch ve Kitle Kültürü <br>  Umberto Eco

Kitsch ve Kitle Kültürü
Umberto Eco

Doğrudan bir etkiyi amaçlayan bir iletişim olarak Kitsch'in tanımı, kuşkusuz, onu kitle kültürü ile özdeşleştirmeye ve avantgarde'ın öne sürmüş olduğu "yüksek" kültürler diyalektik bir karşıtlık içine koymaya yardımcı olmuştur. 

Akıl Çağı’ndan “Kaplumbağa Terbiyecisi”ne

Akıl Çağı’ndan “Kaplumbağa Terbiyecisi”ne

1 Mayıs 1906 tarihinde Paris Grand Palais’de açılan Salon sergisinde bir Osmanlı ressamının da eseri yer almıştı. Bu, Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” ismiyle tanınmış olan resmiydi. 

Etel Adnan

Etel Adnan

1925 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan’ı anlatmaya tüm söyleşilerinde kendinden bahsederken kullandığı ilk cümleleri alıntılayarak başlamalı: “Annem İzmirli bir Rum. Babam Şamlı bir Osmanlı kurmay subayı.”