İzler ve Yansımalar

20 Mart - 20 Haziran 2025

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 20 Mart – 20 Haziran 2025 arasında Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” sergisine paralel olarak farklı yaş gruplarına yönelik yaratıcı sergi turları ve atölyeler sunuyor.

Samih Rifat’ın kent ve insan gözlemlerinden, özgün ve disiplinler arası pratiğinden örneklerle bir hezârfen’in portresini sunan sergiden ilhamla hazırlanan program; desen, renk, mekân ve anlatı üzerine çeşitli keşifler sunuyor. Hem çevrimiçi hem de yüz yüze gerçekleştirilecek etkinliklerde, katılımcılar Rifat’ın siyah beyaz kent ve portre fotoğraflarından olduğu kadar, eskiz ve not defterlerini, leke ve desen kompozisyonları içeren çizimlerini de temel alan yaratıcı çalışmalar gerçekleştiriyor.

Lise öğrencilerine yönelik rehberli sergi turları, Samih Rifat’ın kompozisyon anlayışı ve renk kullanımına dair derinlemesine bir inceleme sunarken, özel gereksinimli bireyler için tasarlanan atölyelerde, katılımcılar eğitmen rehberliğinde sergiyi gezdikten sonra Rifat’ın sanatsal dünyasından ilham alan özgün çalışmalar üretiyor.

3 Mayıs

10.30 Merhaba Ben

13.30 Mürekkebin Damlaları

10 Mayıs

10.30 Lekeden Dönüşen Resimler

13.30 Diğer Yarım

24 Mayıs

10.30 Merhaba Ben

13.30 Parçalarla Mekân: Mimari Kolaj

Merhaba Ben
4-6 Yaş

Merhaba Ben

Lekeden Dönüşen Resimler
4-6 Yaş

Lekeden Dönüşen Resimler

Mürekkebin Damlaları
7-12 Yaş

Mürekkebin Damlaları

Diğer Yarım
7-12 Yaş

Diğer Yarım

Parçalarla Mekân: Mimari Kolaj
7-12 Yaş

Parçalarla Mekân: Mimari Kolaj

Sihirli Aynalar

Sihirli Aynalar

Silüetin Portresi

Silüetin Portresi

Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” Çevrimiçi Sergi  Turu
Lise

Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” Çevrimiçi Sergi Turu

Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” Sergi Turu
Lise

Samih Rifat: “Çok İş Var Yapacak” Sergi Turu

İlişkili Sergiler

SAMİH RİFAT
“Çok İş Var Yapacak”

Fotoğrafları, çevirileri, belgeselleri ve yazılarıyla tanıdığımız, kültür dünyasının önemli isimlerinden Samih Rifat’ın, “bir sanat ve düşünce eylemi” olarak tanımlayabileceğimiz, etik ve estetikten ödün vermeyen üretimlerinden yola çıkarak yaratma sürecini açmayı ve erken kaybettiğimiz, bu “bin sanatlı” aydını anlamayı amaçlayan bir sergi “Çok İş Var Yapacak”

SAMİH RİFAT  <br> “Çok İş Var Yapacak”

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

Kurum Kurum Galatasaray | Besim F. Dellaloğlu

İstanbul tek bir şehir midir? Paris’in üniversitelerinin numaralandırılması gibi bir gün İstanbul da birkaç parçaya bölünüp numaralandırılır mı? Bunlar çok zor sorular! 

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Sanatta Venüs

Sanatta Venüs

José Sancho, yarattığı kadın gövdelerinin şehvetli niteliğini gizlemek bir yana, ön plana çıkarır. Bu gövdeler önden simetriktir, fakat yandan bakıldığında içbükey ve dışbükey formların oluşturduğu zıtlık eserlere hareketlilik katar.