Jean Dubuffet

XX. Yüzyılın Büyük Bir Sanatçısıyla Buluşma

26 Ekim 2005 - 8 Ocak 2006

Dubuffet'nin 40 yıl boyunca vazgeçemediği baskı sanatı, yaratıcı yapıtlarının ayrılmaz bir parçası oldu. Yaşamı boyunca, yoğun ve etkin çalışma dönemlerinde gereksinimlerini karşılayacak yeni olanakları yorumlayarak ya da yaratarak baskının, özellikle de taşbaskının çeşitli tekniklerini keşfetti. Sanatçıya özgü bir dizi çağrışım ve mantık uyarınca her keşif onu, gelişmeleri açısından zengin olan ve de bu yeni araştırma alanlarının sınırlarını hiçe sayarak daima büyülenmişçesine kat edeceği bir yola götürdü.

Sanatçının 1944 – 1984 yılları arasında ürettiği eserlerden oluşan bir derleme ilk kez bu kapsamda Pera Müzesi’de sergilendi.

Jean Dubuffet

Jean Dubuffet

Jean Dubuffet'nin 40 yıl boyunca vazgeçemediği baskı sanatı, yaratıcı yapıtlarının ayrılmaz bir parçası oldu. Yaşamı boyunca yoğun ve etkin çalışma dönemlerinde gereksinimlerini karşılayacak yeni...

Mütevazı Bir Evrenin Ontolojisi

Mütevazı Bir Evrenin Ontolojisi

Dört bölümlük ‘Söylenen Şeyler’ yazı serisinin sonuna geldik – bu hafta çömleğin kendisi dile geliyor, ve söyleyecek çok şeyi var!

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Chlebowski'nin Sultanı

Chlebowski'nin Sultanı

Bu resim, Stanisław Chlebowski’nin savaş dışı bir konuyu ele alan büyük tuvallerinden biri; boyut olarak bununla karşılaştırılabilecek tek resim, bugün İstanbul Askeri Müzesi’nde bulunan Kâğıthane’de Osmanlı Hayatı’dır.