5 Nisan - 20 Mayıs 2018
Görünenin Ardındaki Singapur sergisi, yaşamını Singapur’da sürdüren fotoğraf sanatçılarının özgün bakış açılarıyla, ülkedeki gündelik hayatın “sıradan” kabul edilen manzaralarını izleyicilere sundu. Kendisi de fotoğraf sanatçısı olan TAY Kay Chin’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, yaşadıkları ülkenin meselelerini konu edinen fotoğrafçıların bir araya geldiği PLATFORM adlı oluşumun iki yıllık ortak çalışmasının sonucunda ortaya çıktı. Derinlikli bir araştırma niteliği de taşıyan Görünenin Ardındaki Singapur sergisi, ülkenin bilinmeyen yüzünü yerelden bir bakışla görünür hale getirdi.
Singapur tarihinin dönüm noktalarında, ânı kayda geçirmek amacıyla hazırlanan iddialı fotoğraf projeleri; 1984 tarihli Singapur’a Selamlar ve 1990’daki Singapur: Ada, Şehir kitapları farklı sonuçlar doğurmuştu. İlki, yaşama biçimine daha üstünkörü ve yabancı bir bakış sunarken, ikincisi “gündelik hayat” ve “sıradan olan”a ilişkin görece daha derinlikli bir araştırma niteliğindeydi.
Zaman içinde Singapur’da fotoğrafçılık ciddi bir gelişme kaydetti ve en önemlisi, pek çok yerli fotoğraf sanatçısı, yaşadıkları ülkenin meselelerini konu edindi ve bunları, özgün bakış açılarıyla dünyaya sundu. Ağırlıklı olarak belgesel fotoğrafçılık ve fotojurnalizm alanlarında çalışan profesyonel fotoğrafçılardan oluşan PLATFORM topluluğu ise Singapur’a farklı bir bakış getiren üretimleri her zaman destekledi.
Sanatçılar: Zinkie AW, Amrita CHANDRADAS, Sam CHIN & Samuel HE, CHOW Chee Yong, John CLANG, CHUA Chin Hon, Ernest GOH, Philip HO, KOH Yee Chao, Edwin KOO, LIM Weixiang, Bob LEE, Sean LEE, Nicky LOH, Graciela MAGNONI, Nadir MEHADJI, Joseph NAIR, Deanna NG, Dara ONG, ORE Huiying, SIM Chi Yin, Darren SOH, TAY Kay Chin, Matthew TEO, THAM Kok Leong, UNG Ruey Loon, Patrick VAN DAM, WEE Teck Hian, Tom WHITE, Bernice WONG, Shyue WOON, Vanissa YUNIBANDHU, Robert ZHAO Renhui
2018 yılında Pera Müzesi’nde düzenlenen Görünenin Ardındaki Singapur sergisi, yaşamını Singapur’da sürdüren fotoğraf sanatçılarının özgün bakış açılarıyla, ülkedeki gündelik hayatın “sıradan” kabul edilen manzaralarını izleyicilere sundu. Sergi, yaşadıkları ülkenin meselelerini konu edinen fotoğrafçıların bir araya geldiği PLATFORM adlı oluşumun iki yıllık ortak çalışmasının sonucunda ortaya çıktı. Derinlikli bir araştırma niteliği sergi ve sergiye paralel olarak hazırlanan kataloğu, ülkenin bilinmeyen yüzünü, yerelden bir bakışla görünür hale getiriyor.
Video
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)