7 Mayıs - 20 Temmuz 2014
Pera Müzesi, Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden Andy Warhol'u ağırladı.
Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat sergisinde, Andy Warhol’un (1928-1987) Campbell’s Soup, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, 20. Yüzyıldan On Yahudi Portresi dizilerinin yanı sıra, Mick Jagger ve Lenin gibi ünlü isimlerin portreleri de yer aldı. Sergi, Slovak asıllı sanatçının Slovakya Modra’daki Zoya Müzesi koleksiyonundan derlendi. Amerikan hayat tarzını sorgulayan, sanatında kitle kültürü malzemelerini kullanan, çoğaltılabilirlik ve yeniden üretilebilirlikle içerik ve formu önemsizleştiren Andy Warhol sergisi, Türkiye’de ilk kez sergilenen serigrafi dizilerini ve desenlerini izleyiciyle buluşturdu.
Fikirlerin, insanlar ve olayların metalaştırıldığı ya da metalaştırılma potansiyeli taşıdığı maddi bir dünyada Warhol, çoğaltılabilirlik ve yeniden üretilebilirlik teknikleri ile her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek, içerik ve formu önemsizleştirdi. Popüler, fani, harcanabilen, düşük maliyetli, seri imal edilen, genç, hazırcevap, hileli ve büyüleyici bir sanat üretti. Warhol, popüler kültürün Amerika’da yaratılmış en iyi şey olduğuna inanıyordu; herkese on beş dakikalığına dünyaca ünlü olma şansını veren genç, eşitlikçi, anti-otoriter, demokratik bir kültür. Bütün kalbiyle, Amerikan popüler kültürünün mitleşmesi için uğraştı.
Başında rastgele yerleştirilmiş gümüş rengi bir peruk, altından çıkan ince, kahverengi, dağınık saçları ile kendisini de bir ikona dönüştürdü. Tüm provokasyonları ile izleyicinin ilgisini garantiye alan Warhol, bu tuhaf sanatçıdan ne çıkacağını bekleyen bir Amerikan medyası yarattı.
iş birliğiyle
katkılarıyla
sergi salonu boya sponsoru
2014 yılında Pera Müzesi’nde düzenlenenAndy Warhol: Herkes için Pop Sanat sergisinde, Andy Warhol’un (1928-1987) Campbell’s Çorbaları, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler,...
Video
Pera Müzesi’nin geçmiş sergilerinden Fernando Botero, Joan Miro ve Andy Warhol’un Pera Müzesi Youtube kanalında yer alan eserlerinden ilhamla 7-12 yaş grubuna uygun hazırlanan 10, 17, 24 Temmuz 2020 tarihlerinde gerçekleşecek üç farklı dijital sergi turu ve atölyede çocuklar, sanatçılar ve eserler hakkında bilgi ediniyor.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)