Diyalog Projesi - İstanbul

Performans

16 Mart 2023 / 19.00

Beni koyup koyup gitme, n’olursun
Durduğun yerde dur
Kendini martılarla bir tutma,
Senin kanatların yok düşersin yorulursun*

Pera Müzesi, İstanbul ekseninde ele aldığı göç teması çerçevesinde Zamane İstanbulları sergisi kapsamında, belgesel tiyatro, ses enstalasyonu, görsel sanatlar ve canlı müziği bir arayan getiren disiplinlerarası bir performans olarak “Diyalog Projesi – İstanbul”un prömiyerine ev sahipliği yapıyor.

Göçmen ve mülteci grupların toplumla diyaloğunu güçlendirmeyi hedefleyen projede; İran, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ukrayna’dan gelip İstanbul’da yaşayan dört göçmen sanatçı yedi farklı dilde (Türkçe, İngilizce, Farsça, Ukraynaca, Rusça, Lingala, Fransızca) otobiyografik anlatılar sahneliyor. Yaratılan diyalog illüzyonu ile kültürlerarası ve disiplinlerarası etkileşimin yaratıcı süreç ile buluşması önceleniyor.

Performans, Türkçe ve İngilizce üst yazılı sergilenecektir.

125 TL olan biletler, Biletix’ten veya etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyondan alınabilir. Pera Müzesi Dostları'na %50 indirim uygulanmaktadır. Yerler sınırlı ve numarasızdır. Etkinlik, 7 yaş ve üzeri seyircilerin katılımına uygundur. Performans canlı olarak Pera Müzesi etkinlik sayfasından yayınlanacaktır. Etkinlik süresi yaklaşık 1 saattir.

Diyalog Projesi - İstanbul Hakkında
Diyalog Projesi, göç yoğunluğu yaşanan kozmopolit kentlerdeki yaratıcı endüstrinin parçası olmaya gayret eden göçmen profesyonel sanatçıları bir araya getiriyor. Göçmen sanatçıların dahil olduğu topluluk fikrini yayan projenin durakları arasında İstanbul, Berlin, Amsterdam, Brüksel ve Viyana gibi Avrupa'daki önemli kentler yer alıyor.

Diyalog Projesi - İstanbul; göçmen sanatçıların farklı kültür ve sanatsal disiplinlerden gelmelerine rağmen bi' mekanda bir araya gelerek kendi yazdıkları hikâyeleri doğrudan seyirciye anlattıkları otobiyografik hikâyeleri sergiliyor. Gösteri sanatlarında nadiren rastlanan belgesel tiyatro biçimini, çağdaş tiyatro ile harmanlayan Diyalog Projesi'ne ev sahipliği yapan İstanbul, estetik ve kurgusal yapısıyla baş rolde yer alıyor.

Ses enstalasyonlarının, görsel sanatların ve canlı müziğin de kullanıldığı disiplinlerarası bu çalışmada,göçmen sanatçılar otobiyografik hikayelerini ve İstanbul'da yaşadıkları süre içerisinde şehre dair gözlemlerini & tecrübelerini kaleme aldıkları metinlerle bir diyalog illüzyonu yaratıyor.

Doğrudan seyirciye anlatılan hikâyeler, “Tanışma”, “Yol”, “Ev ya da Başka Dünya” isimli bölümlerle sahneleniyor. Birleştirici, kapsayıcı ve çeşitliliğe yönelik söylem oluşturmak, Diyalog Projesi’nin isminden yola çıkarak göçmen ve mülteci grupların toplumla bağını kuvvetlendirmek ve diyalog-etkileşim halinde olmalarına katkı sunmak hedefleniyor.

Yapımcı ve Yönetmen: B. Safa Calis (Almanya - Berlin)
Yardımcı Yapımcı ve Ses Tasarım: Kıvanç Sarıkuş (Hollanda - Rotterdam)
Süpervizör: Bengü Gün (Türkiye - İstanbul)
Hikâye Anlatanlar:
Saghar Daeri (İran - Tahran)
Enzo İkah (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)
Marina Nazarova (Ukrayna - Mikolayiv)
Ali Bonyadi (İran - Mencil)
Sinematografi - Canlı Yayın:
Mert Coşar (Türkiye - İstanbul)
Cem Celal Bilge (Türkiye - İstanbul)
Sahne Tasarımı – Afiş
Oliviera Prins (Hollanda - Rotterdam)
Proje Asistanı:
A.Can Güngör (Türkiye - İstanbul)


*Attilâ İlhan’ın “Ağustos Çıkmazı” isimli şiirinden alıntıdır.

Süreli Sergi

Zamane İstanbulları

İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.

Zamane İstanbulları

Bizi mi gözetliyor? <br> Vajiko Chachkhiani

Bizi mi gözetliyor?
Vajiko Chachkhiani

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi. 

İstiap Haddi

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!