Beni koyup koyup gitme, n’olursun
Durduğun yerde dur
Kendini martılarla bir tutma,
Senin kanatların yok düşersin yorulursun*
Pera Müzesi, İstanbul ekseninde ele aldığı göç teması çerçevesinde Zamane İstanbulları sergisi kapsamında, belgesel tiyatro, ses enstalasyonu, görsel sanatlar ve canlı müziği bir arayan getiren disiplinlerarası bir performans olarak “Diyalog Projesi – İstanbul”un prömiyerine ev sahipliği yapıyor.
Göçmen ve mülteci grupların toplumla diyaloğunu güçlendirmeyi hedefleyen projede; İran, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ukrayna’dan gelip İstanbul’da yaşayan dört göçmen sanatçı yedi farklı dilde (Türkçe, İngilizce, Farsça, Ukraynaca, Rusça, Lingala, Fransızca) otobiyografik anlatılar sahneliyor. Yaratılan diyalog illüzyonu ile kültürlerarası ve disiplinlerarası etkileşimin yaratıcı süreç ile buluşması önceleniyor.
Performans, Türkçe ve İngilizce üst yazılı sergilenecektir.
125 TL olan biletler, Biletix’ten veya etkinlik günü Pera Müzesi resepsiyondan alınabilir. Pera Müzesi Dostları'na %50 indirim uygulanmaktadır. Yerler sınırlı ve numarasızdır. Etkinlik, 7 yaş ve üzeri seyircilerin katılımına uygundur. Performans canlı olarak Pera Müzesi etkinlik sayfasından yayınlanacaktır. Etkinlik süresi yaklaşık 1 saattir.
Diyalog Projesi - İstanbul Hakkında
Diyalog Projesi, göç yoğunluğu yaşanan kozmopolit kentlerdeki yaratıcı endüstrinin parçası olmaya gayret eden göçmen profesyonel sanatçıları bir araya getiriyor. Göçmen sanatçıların dahil olduğu topluluk fikrini yayan projenin durakları arasında İstanbul, Berlin, Amsterdam, Brüksel ve Viyana gibi Avrupa'daki önemli kentler yer alıyor.
Diyalog Projesi - İstanbul; göçmen sanatçıların farklı kültür ve sanatsal disiplinlerden gelmelerine rağmen bi' mekanda bir araya gelerek kendi yazdıkları hikâyeleri doğrudan seyirciye anlattıkları otobiyografik hikâyeleri sergiliyor. Gösteri sanatlarında nadiren rastlanan belgesel tiyatro biçimini, çağdaş tiyatro ile harmanlayan Diyalog Projesi'ne ev sahipliği yapan İstanbul, estetik ve kurgusal yapısıyla baş rolde yer alıyor.
Ses enstalasyonlarının, görsel sanatların ve canlı müziğin de kullanıldığı disiplinlerarası bu çalışmada,göçmen sanatçılar otobiyografik hikayelerini ve İstanbul'da yaşadıkları süre içerisinde şehre dair gözlemlerini & tecrübelerini kaleme aldıkları metinlerle bir diyalog illüzyonu yaratıyor.
Doğrudan seyirciye anlatılan hikâyeler, “Tanışma”, “Yol”, “Ev ya da Başka Dünya” isimli bölümlerle sahneleniyor. Birleştirici, kapsayıcı ve çeşitliliğe yönelik söylem oluşturmak, Diyalog Projesi’nin isminden yola çıkarak göçmen ve mülteci grupların toplumla bağını kuvvetlendirmek ve diyalog-etkileşim halinde olmalarına katkı sunmak hedefleniyor.
Yapımcı ve Yönetmen: B. Safa Calis (Almanya - Berlin)
Yardımcı Yapımcı ve Ses Tasarım: Kıvanç Sarıkuş (Hollanda - Rotterdam)
Süpervizör: Bengü Gün (Türkiye - İstanbul)
Hikâye Anlatanlar:
Saghar Daeri (İran - Tahran)
Enzo İkah (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)
Marina Nazarova (Ukrayna - Mikolayiv)
Ali Bonyadi (İran - Mencil)
Sinematografi - Canlı Yayın:
Mert Coşar (Türkiye - İstanbul)
Cem Celal Bilge (Türkiye - İstanbul)
Sahne Tasarımı – Afiş
Oliviera Prins (Hollanda - Rotterdam)
Proje Asistanı:
A.Can Güngör (Türkiye - İstanbul)
*Attilâ İlhan’ın “Ağustos Çıkmazı” isimli şiirinden alıntıdır.
Süreli Sergi
İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.
Sergi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)