Paula Rego ve Londra Okulu

Konuşma

19 Nisan 2023 / 19.00

Pera Müzesi, British Council iş birliğiyle Paula Rego’nun İstanbul’daki ilk kişisel sergisi kapsamında Tate Britain Modern ve Çağdaş İngiliz Sanatı Kıdemli Küratörü Elena Crippa ve Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergi küratörü Alistair Hicks eşliğinde bir konuşma düzenliyor. Etkinlik, Paula Rego’nun öğrenim gördüğü prestijli sanat okulu The Slade School of Fine Art’taki eğitiminden yola çıkarak 1960 ve 70’lerdeki Londra sanat okullarına odaklanıyor. 

1972 yılında Rego Londra’ya temelli yerleştiğinde, İngiliz figüratif resim pratiği Francis Bacon, Lucian Freud ve R.B. Kitaj gibi birkaç sanatçıdan oluşan ve “Londra Okulu” olarak bilinen bir grup ile ilişkilendiriliyordu. Bu konuşma, Rego’nun eğitimini irdeleyip çalışmalarının Londra’daki diğer sanatçıların işlerinden ayrışma noktalarını ve bu işlerle kurduğu oyunbaz etkileşimi ele alıyor. Aynı zamanda resmi benzerlikler ve farklılıkların yanı sıra Rego’nun ilham kaynaklarının genişliği de tartışmaya açılıyor.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simultane çeviri yapılacaktır. 

Elena Crippa Hakkında
Elena Crippa, Tate Britain’da Modern ve Çağdaş İngiliz Sanatı Kıdemli Küratörü olarak çalışıyor ve aynı zamanda araştırma, satın alma ve koleksiyon sergileri gibi çeşitli alanlarda görev üstleniyor. Birçok yayına editörlük yapan Crippa; Paula Rego (2023), Frank Bowling (2019) ve All Too Human (2018) sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Londra Okulu ile ilişkili ressamların sergilerini, Los Angeles’taki J. Paul Getty Müzesi (2016), Malaga’daki Picasso Müzesi (2017), Aarhaus’taki AROS Kunstmuseum (2017-18), Moskova’daki Pushkin Güzel Sanatlar Müzesi (2019) ve Roma’daki Chiosto del Bramante’da (2019) sundu.

Alistair Hicks Hakkında
Uzun süre Deutsche Bank sanat koleksiyonunun şef küratörlüğünü yapan Alistair Hicks, Urban Mirrors: Reflections from the Artists of Istanbul (Kentin Aynaları: İstanbul’un Sanatçılarından Yansımalar), The Global Art Compass (Küresel Sanat Pusulası) ve A Voyage around Our Minds (Zihinlerimizde Bir Yolculuk) kitaplarını yazdı. Ayrıca, School of London (Londra Okulu), New British Art in the Saatchi Collection (Saatchi Koleksiyonu’ndaki Yeni Britanya Sanatı), Contemporary Art at Deutsche Bank (Deutsche Bank’ta Çağdaş Sanat) kitaplarını kaleme aldı. Hicks’in Pera Müzesi’nde küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında Zaman Değişmeli, Çiftdüşün Çiftgörü, ve Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi yer alıyor

Süreli Sergi

Paula Rego

Paula Rego, olağanüstü hayal gücüne sahip, kadınların temsil edilme biçiminde devrim yaratan ve doğrularından ödün vermeyen bir sanatçı. Hikâyelerin Hikâyesi, Rego’nun kişisel doğasını ve kök saldığı sosyo-politik bağlamı sergilemekten korkmadan; baskı, iktidar ve kurumsal şiddet ile özgün bir biçimde nasıl yüzleştiğini gösteriyor.

Paula Rego

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda! <br>  Gözde İlkin

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda!
Gözde İlkin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Resimdeki kişi, delici bir bakışla seyirciye bakarken, dörtte üç konumda resmedilmiştir. Resmin arka planı gri; boğa güreşçisinin giysisi, saçları ve başlığı ise siyahtır. Yakanın ve dantel süsün beyazı göz alıcıdır ve tenin solgun pembesi içinde, dudaklar, yanaklar ve burundaki bazı daha yoğun, küçük fırça vuruşları dikkati çeker.

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Buram Buram Kahve Kokan 17 Instagram Hesabı

Kahve o kadar uzun zamandır bizimle ki, onsuz bir sosyal yaşamı düşünmek güç. Hatta sanki onunla hiç tanışmasaydık da “Bu hayatta bir şey eksik ama adını koyamıyorum.” gibi bir hisse kapılırdık. Şakası bir yana, sizce nasıl oldu da kahve insanlık tarihinin farklı dönemlerinde hep kendine has bir yer edinmeyi ve gündelik yaşamımızda bu denli kök salmayı başardı?