Bizans’a Yelken Açmak

28 Şubat - 20 Mart 2022

Pera Film, Pera Müzesi’nde açılan İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergileri kapsamındaki programı Bizans’a Yelken Açmak’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor.

Bizans’a Yelken Açmak, Bizans İmparatorluğu döneminden günümüze sanata ve mimariye bıraktığı etkilerle ortak bir miras olan Bizans geçmişinin yansımalarını ele alan, farklı ülkelerden 4 filmi bir araya getiriyor.

28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan programda; sinema sanatının öncülerinden Georges Méliès'ın İmparator Justinianus’un düzenlediği bir ziyafete odaklanan 1907 yapımı filmi Justinianus’un İnsan Meşaleleri; Bizans İmparatorluğu’nun son döneminde geçen, sıra dışı anlatıma sahip tarihi bir yapım olan Bizans’ın Izdırabı; Andrey Tarkovski’nin geleneksel anlamda hikaye anlatmaktan ziyade atmosferini bir resim gibi kurduğu ve 15. yüzyıl ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatını anlatan filmi Andrey Rublev ve Milorad Pavić’nin bir öyküsünden uyarlanan, Bizans kilise fresklerinde kullanılan mavi boyanın arayışından başlayarak bir aşk öyküsüne dönüşen Bizans Mavisi filmi yer alıyor.

Filmler, 28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Çevrimiçi izleme rehberi için tıklayın.

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Justinianus’un İnsan Meşaleleri

Bizans'ın Izdırabı

Bizans'ın Izdırabı

Andrey Rublev

Andrey Rublev

Bizans Mavisi

Bizans Mavisi

Bizans’a Yelken Açmak

Pera Film, Pera Müzesi’nde açılan İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergileri kapsamındaki programı Bizans’a Yelken Açmak’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor.

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans, Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor. 

 “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bir Ada Hikayesi <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Bir Ada Hikayesi
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda! <br>  Gözde İlkin

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda!
Gözde İlkin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Boğa Güreşçisi Portresi (1797)

Resimdeki kişi, delici bir bakışla seyirciye bakarken, dörtte üç konumda resmedilmiştir. Resmin arka planı gri; boğa güreşçisinin giysisi, saçları ve başlığı ise siyahtır. Yakanın ve dantel süsün beyazı göz alıcıdır ve tenin solgun pembesi içinde, dudaklar, yanaklar ve burundaki bazı daha yoğun, küçük fırça vuruşları dikkati çeker.