Pera Film, Pera Müzesi’nde açılan İstanbul’dan Bizans’a ve “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergileri kapsamındaki programı Bizans’a Yelken Açmak’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor.
Bizans’a Yelken Açmak, Bizans İmparatorluğu döneminden günümüze sanata ve mimariye bıraktığı etkilerle ortak bir miras olan Bizans geçmişinin yansımalarını ele alan, farklı ülkelerden 4 filmi bir araya getiriyor.
28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan programda; sinema sanatının öncülerinden Georges Méliès'ın İmparator Justinianus’un düzenlediği bir ziyafete odaklanan 1907 yapımı filmi Justinianus’un İnsan Meşaleleri; Bizans İmparatorluğu’nun son döneminde geçen, sıra dışı anlatıma sahip tarihi bir yapım olan Bizans’ın Izdırabı; Andrey Tarkovski’nin geleneksel anlamda hikaye anlatmaktan ziyade atmosferini bir resim gibi kurduğu ve 15. yüzyıl ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatını anlatan filmi Andrey Rublev ve Milorad Pavić’nin bir öyküsünden uyarlanan, Bizans kilise fresklerinde kullanılan mavi boyanın arayışından başlayarak bir aşk öyküsüne dönüşen Bizans Mavisi filmi yer alıyor.
Filmler, 28 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.
Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkan, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi için, Emir Alışık’ın küratörlüğünde hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans, Bizantinizmin çoklu ve birbiriyle çakışan anlamlarını ortaya çıkarıyor.
Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin eserlerinin önemli bir bölümü sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin çoğunlukla acı verici yönleriyle uğraşıyor, bu konuda bir farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, bizi uyarıyor, tartışma yaratıp bize yeni yorumlar sunuyor.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)