Pera Film, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Tricky Women Festivali ve Avusturya Kültür Ofisi İstanbul iş birliğiyle kadın yönetmenlerin kısa animasyonlarından derlenen Çalkantılı Zamanlar ve Tanıdık Yerler adlı programı sunuyor.
Viyana’da düzenlenen ve yalnızca kadınların yaptığı animasyon filmlerine ayrılmış dünyadaki ilk ve tek festival olan uluslararası Tricky Women festivalinin Pera Müzesi seçkisinde 12 kısa animasyon yer alıyor. Hem analog hem de dijital üretilen bu kısa animasyonlarda çizim, claymation ve stop-motion gibi tekniklere rastlamak mümkün. Program kapsamındaki bu filmler çok farklı konulara değiniyor: nerede ve neden kendimizi evimizde hissederiz (HomeStatements), yeni bir şehirde yeni bir hayat neye benzediği (Shut up Moon), elden çıkarılmış ve yeni bulunmuş nesneler bağlamında mistik şehir gözlemleri (Taipe Recyclers), toplumsal ve ekolojik bilincin sıradanlıktan benzersizliğe kaymasındaki açgözlülük (Princess Disaster Movie ve YachaY), biyografik ayrıntılar (Garten & Schnaps), can sıkıntısı ve fırsatların (ya da bunların eksikliğinin) çeperde yarattığı etki (Ginny) ve bir kadının kendi yaşamının dizginlerini ele alması (Two Melons – Birth of an Artist). Dünyanın her yerinde ve yaşadığınız mahallede aşkın öngörülemezliği ve öngörülebilirliği (Follow You ve Der verliebte Koch)… Programda ayrıca ses üzerinden animasyon formuna yoğunlaşan (Three Suns), sinema mekanizmalarını ve algısını zorlayan (Machine) filmler yer alıyor.
Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir.Rezervasyon alınmamaktadır.
Program kapsamındaki filmleri buradan inceleyebilirsiniz!
Matine’nin bu ay bir konuğu değil konusu var. Yazar, çevirmen, mimar, fotoğrafçı, şair veya Enis Batur’un eksiksiz tanımlamasıyla bir “hezarfen çelebi”. 2007’de yitirdiğimiz Samih Rifat’ı, yeniden yayımlanan kitabı Ada ile Matine’ye konuk ederken, onun bilmecelerini çözmeye çalışıyoruz.
19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)