Çalkantılı Zamanlar ve Tanıdık Yerler
Tricky Women Kısa Animasyonlar

8 - 12 Mart 2017

Pera Film, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Tricky Women Festivali ve Avusturya Kültür Ofisi İstanbul iş birliğiyle kadın yönetmenlerin kısa animasyonlarından derlenen Çalkantılı Zamanlar ve Tanıdık Yerler adlı programı sunuyor.

Viyana’da düzenlenen ve yalnızca kadınların yaptığı animasyon filmlerine ayrılmış dünyadaki ilk ve tek festival olan uluslararası Tricky Women festivalinin Pera Müzesi seçkisinde 12 kısa animasyon yer alıyor. Hem analog hem de dijital üretilen bu kısa animasyonlarda çizim, claymation ve stop-motion gibi tekniklere rastlamak mümkün. Program kapsamındaki bu filmler çok farklı konulara değiniyor: nerede ve neden kendimizi evimizde hissederiz (HomeStatements), yeni bir şehirde yeni bir hayat neye benzediği (Shut up Moon), elden çıkarılmış ve yeni bulunmuş nesneler bağlamında mistik şehir gözlemleri (Taipe Recyclers), toplumsal ve ekolojik bilincin sıradanlıktan benzersizliğe kaymasındaki açgözlülük (Princess Disaster Movie ve YachaY), biyografik ayrıntılar (Garten & Schnaps), can sıkıntısı ve fırsatların (ya da bunların eksikliğinin) çeperde yarattığı etki (Ginny) ve bir kadının kendi yaşamının dizginlerini ele alması (Two Melons – Birth of an Artist). Dünyanın her yerinde ve yaşadığınız mahallede aşkın öngörülemezliği ve öngörülebilirliği (Follow You ve Der verliebte Koch)… Programda ayrıca ses üzerinden animasyon formuna yoğunlaşan (Three Suns), sinema mekanizmalarını ve algısını zorlayan (Machine) filmler yer alıyor.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir.Rezervasyon alınmamaktadır.
Program kapsamındaki filmleri buradan inceleyebilirsiniz!

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan

Bu eser, çeşitli koleksiyonlardaki benzer örneklere dayanarak, 16. yüzyılda Avrupalı ressamlar tarafından sıklıkla yapılmış Mihrimah Sultan portrelerinden biridir.