Değişen Perspektifler
Kadın Yönetmenlerden Kısalar

8 - 30 Mart 2019

Pera Film, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadın yönetmenlerin kısa filmlerinden derlenen Değişen Perspektifler adlı programı sunuyor. Bu seçkide, 18 kadın yönetmenin birbirinden farklı ve hayranlık uyandıran öyküleri, Yedi Kadın, Yedi Günah, Dünyadan Kısalar ve Türkiye’den Kısalar başlıkları altında sunuluyor.

Yedi günahtan her biri için yönetmenlik yapmak üzere davet edilen, dünyanın önemli sinemacıları arasında yer alan 7 yönetmen, istediği günahı filmleştirdiğinde Yedi Kadın, Yedi Günah seçkisi ortaya çıktı. Helke Sander; Oburluk, Bette Gordon; Açgözlülük, Maxi Cohen; Öfke, Chantal Akerman; Tembellik, Valie Export; Şehvet, Laurence Gavron; Kıskançlık ve Ulrike Ottinger; Gurur başlıkları ile geleneksel kurgusal anlatım, deneysel video, müzikal, radikal belgesel de dâhil olmak üzere çeşitli türlerden oluşan hikayeler anlattılar.

Dünyadan Kısalar seçkisinde Sydney'li bir anne ile kızı arasındaki yakın bağın, annenin genç kızına bir parti düzenlemesi konusunda yardımcı olmasıyla tehlikeye girmesini konu alan Yumaklar ve Düğümler; bir erkekle aynı anda hem çekici hem de itici olan, yorucu bir ilişki içindeki bir kadının portresini çizen III; remix filmin yaratıcısı olarak gösterilen Esfir Shub'u konu alan ve sinemanın bazı başyapıtlarını derinden etkilemiş kadın kurgucuların devrim niteliğindeki çalışmalarına ışık tutan Gerçeklerden Sonra; yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen iki yakın arkadaşın, ergenlik döneminde aralarındaki bağın değişmesine odaklanan Bloei Sok. No: 11; bir yılbaşı sabahı güneş doğarken Sofia’nın kimseye anlatmadığı bir rüya görmesinin ardından yaşadıklarını anlatan Hector Malot: Yılın Son Günü ve 12 yaşındaki Rain’in cinselliği keşfetmeye dair merakının izini süren Nasıl Başlar filmi yer alıyor.

Türkiye’den Kısalar seçkisinde ise, Almanya’da yaşayan orta yaşlı ev hanımı Nebile’nin, gündelik yaşamının rutininden kaçmak için yan komşuya açılan gizli bir tünel kazmaya başlamasıyla yaşadıklarını konu alan Nebile Hanım'ın Solucan Deliği; cenaze evinde maaş istemek ahlaki bir sınır ihlali midir yoksa bir hak talebi mi sorusunun peşinde giden Kot Farkı; Amazon Savaşçısı kadınlar hakkında yazılmış mitleri, bir kadın ve bir erkek anlatıcının birbiriyle çelişen sözleriyle aktaran Androktones; yaşlı ve alımlı Nedret, kocasının gizemli ölümünün ardından, ev ve şehir kozasından kaçıp, dönüşü olmayan bir yolculuğa başlamasına odaklanan Nedret Bugün Kaybolur ve 1990’ların Türkiye’sinde yetenekli bir buz patenci genç kızın, zorlu kariyerine devam edebilmek için mücadele ettiği durumları anlatan Titanyum yer alıyor.

Bu film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

8 Mart

19.00 Türkiye’den Kısalar

20.30 Yedi Kadın Yedi Günah

20 Mart

19.00 Dünyadan Kısalar

24 Mart

14.00 Yedi Kadın Yedi Günah

27 Mart

19.00 Türkiye’den Kısalar

30 Mart

14.00 Dünyadan Kısalar

Yedi Kadın Yedi Günah

Yedi Kadın Yedi Günah

Türkiye’den Kısalar

Türkiye’den Kısalar

Dünyadan Kısalar

Dünyadan Kısalar

Değişen Perspektifler
Kadın Yönetmenlerden Kısalar

Bu seçkide, 18 kadın yönetmenin birbirinden farklı ve hayranlık uyandıran öyküleri, Yedi Kadın, Yedi Günah, Dünyadan Kısalar ve Türkiye’den Kısalar başlıkları altında sunuluyor.

Kâhin Serenatları | Güneşe Serenatlar, Kornelia Binicewicz

Kâhin Serenatları | Güneşe Serenatlar, Kornelia Binicewicz

Yarına Notlar sergisinde yer alan, dansçı ve koreograf Amrita Hepi’nin Kâhin Serenatları projesi kapsamında, müzik profesyonelleri ile dinleyenleri harekete geçmeye teşvik eden çalma listeleri hazırladık. Serinin son çalma listesi Kornelia Binicewicz’in hazırladığı "Güneşe Serenatlar".

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli <br> Doğu Yücel

Gece Yarısı Hikâyeleri: Retro Rüyalar Oteli
Doğu Yücel

Benden beklemiyordu bunu. Ben de o gün o anda evlilik kararı alacağımızı beklemiyordum. Birden bire ama tamamen de günümüze uygun olup bitti her şey. Evlilik fikri aynı anda aklımızdan geçmiş, aynı anda gülümsemiş, aynı anda gözümüzü kapatıp aynı anda gözümüzü açmıştık. 

Semboller

Semboller

Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergimizde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırlıyoruz.