Gelin

29 Eylül 2018

Pera Film, Ömer Lütfi Akad’ın Türkiye'de göç sorununu ele aldığı Gelin, Düğün ve Diyet filmlerinden oluşan üçlemesinin ilk filmi olan Gelin’in yenilenmiş kopyasını izleyiciyle buluşturuyor.

Ömer Lütfi Akad, göçle başlayan bir değişimin ve bu değişim içindeki var olma mücadelesinin önemli örneklerinden biri olan Gelin’de, daha iyi bir yaşam için büyük hayallerle İstanbul’a gelen Yozgatlı aileyi tüm bireyleriyle ve kendi gerçeklikleriyle perdeye yansıtıyor.

Hacı İlyas efendi, eşi, iki oğlu ve gelinleriyle Yozgat'tan İstanbul'a göç eder ve ailenin yerleştiği mahallede küçük bir bakkaliye dükkanı işletmeye başlar. Ama İlyas ile onun büyük oğlu Hıdır ticarete atılınca para hırsına kapılırlar, asıl amaçları daha büyük bir dükkan açmak olmuştur. Bu arada Hacı İlyas'ın küçük oğlu Veli'nin oğlu Osman hastalanır. Osman'ın önceleri ciddiye alınmayan hastalığının ciddi olduğu, ameliyat için de çok para gerektiği ortaya çıkar. Öte yandan büyük dükkan için de paraya gereksinim vardır. İlyas’ın hasta torununu masraflı olduğu için hastaneye götürmemekte direnmesine gelininin yakarışları bile etki etmeyince çatışmalar kaçınılmaz hale gelir.

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad
Yapımcı: Hürrem Erman
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Kahraman Kıral, Ali Şen, Kamran Usluer, Aliye Rona, Nazan Adalı, Seden Kızıltunç
Türkiye, 1973, 93', renkli, Türkçe
 

29 Eylül Cumartesi: Film Gösterimi ve Söyleşi

14:00     Gösterim: Gelin
16:00     Söyleşi: Rıza Kıraç ve Fuat Erman ile Yeşilçam’da Yapımcılık
 
Ömer Lütfi Akad’ın Türkiye Sineması’nın ilk üçlemelerinden biri olan Gelin, Düğün ve Diyet filmlerini çektiği dönemden başlayacak olan Yeşilçam’da Yapımcılık söyleşisi, Hürrem Erman ve o dönem Yeşilçam'ın kimliğini belirlemiş yapımcılardan örneklerle, Yeşilçam'da yapımcının işlevi ve sinema sektörüne etkilerinden söz ederken aynı zamanda 1990'lı yıllarda yapımcılık sistemindeki değişime de odaklanacak.
 
Film gösterimi ve söyleşi ücretsizdir, herkese açıktır. Söyleşi Türkçe gerçekleşecektir.

 

  logo
iş birliğiyle

Antalya’nın Yetiştirdiği Genç Sanatçılar

Antalya’nın Yetiştirdiği Genç Sanatçılar

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

Isabel Muñoz ile Söyleşi<br> Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz ile Söyleşi
Merve Akar Akgün

Isabel Muñoz, dünyanın çeşitli coğrafyalarından insanları ve kültürleri konu alan etkileyici monokromatik portreleriyle tanınan, çalışmaları dünya çapında çok sayıda galeri ve müzede sergilenmiş İspanyol bir fotoğrafçı. Bana göre Muñoz'un fotoğraflarının uluslararası alanda bu denli önem taşımasının başlıca nedeni, özellikle farklı kültürlerin doğasını ve estetiğini yansıtmak üzere çektiği portrelerinde kendini gösteren olağanüstü yeteneği.

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Şeytanlar, Simgeler, ve Kozmos

Bizans’ta hastalık ve şifayı kuşatan inançlar, mitlerden, astrolojiden ve Akdeniz havzasında, Yahudiler, Mısırlılar, Mezopotamyalılar ve Yunanlılar tarafından uygulanan büyülerden çıkmıştır.