Gelin

29 Eylül 2018

Pera Film, Ömer Lütfi Akad’ın Türkiye'de göç sorununu ele aldığı Gelin, Düğün ve Diyet filmlerinden oluşan üçlemesinin ilk filmi olan Gelin’in yenilenmiş kopyasını izleyiciyle buluşturuyor.

Ömer Lütfi Akad, göçle başlayan bir değişimin ve bu değişim içindeki var olma mücadelesinin önemli örneklerinden biri olan Gelin’de, daha iyi bir yaşam için büyük hayallerle İstanbul’a gelen Yozgatlı aileyi tüm bireyleriyle ve kendi gerçeklikleriyle perdeye yansıtıyor.

Hacı İlyas efendi, eşi, iki oğlu ve gelinleriyle Yozgat'tan İstanbul'a göç eder ve ailenin yerleştiği mahallede küçük bir bakkaliye dükkanı işletmeye başlar. Ama İlyas ile onun büyük oğlu Hıdır ticarete atılınca para hırsına kapılırlar, asıl amaçları daha büyük bir dükkan açmak olmuştur. Bu arada Hacı İlyas'ın küçük oğlu Veli'nin oğlu Osman hastalanır. Osman'ın önceleri ciddiye alınmayan hastalığının ciddi olduğu, ameliyat için de çok para gerektiği ortaya çıkar. Öte yandan büyük dükkan için de paraya gereksinim vardır. İlyas’ın hasta torununu masraflı olduğu için hastaneye götürmemekte direnmesine gelininin yakarışları bile etki etmeyince çatışmalar kaçınılmaz hale gelir.

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad
Yapımcı: Hürrem Erman
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Kahraman Kıral, Ali Şen, Kamran Usluer, Aliye Rona, Nazan Adalı, Seden Kızıltunç
Türkiye, 1973, 93', renkli, Türkçe
 

29 Eylül Cumartesi: Film Gösterimi ve Söyleşi

14:00     Gösterim: Gelin
16:00     Söyleşi: Rıza Kıraç ve Fuat Erman ile Yeşilçam’da Yapımcılık
 
Ömer Lütfi Akad’ın Türkiye Sineması’nın ilk üçlemelerinden biri olan Gelin, Düğün ve Diyet filmlerini çektiği dönemden başlayacak olan Yeşilçam’da Yapımcılık söyleşisi, Hürrem Erman ve o dönem Yeşilçam'ın kimliğini belirlemiş yapımcılardan örneklerle, Yeşilçam'da yapımcının işlevi ve sinema sektörüne etkilerinden söz ederken aynı zamanda 1990'lı yıllarda yapımcılık sistemindeki değişime de odaklanacak.
 
Film gösterimi ve söyleşi ücretsizdir, herkese açıktır. Söyleşi Türkçe gerçekleşecektir.

 

  logo
iş birliğiyle

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm,  Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Barbara Kruger’ın İktidar, Kapitalizm, Kimlik ve Toplumsal Cinsiyete Odaklanan Pratiği Üzerine

Nobel Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinde iki çarpıcı yapıtıyla yer alan sanatçı Barbara Kruger’ın yaşamı ve yapıtlarına yakından bakıyoruz.

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Türk resminde çıplak, 2007 yılında aramızdan ayrılan değerli danışmanımız Samih Rifat’ın öncülüğünde, hep hayalini kurduğumuz temalardan biriydi. 

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.