Uğrak

15 - 31 Mart 2023

Aralık ayında Pera Müzesi’nde açılan Zamane İstanbulları sergisi kapsamında gerçekleşecek programda; deneysel, belgesel, kurmaca türlerinden dokuz film örneği yer alıyor. Kökeni Türkçe-Moğolca dil ailesinden geldiği düşünülen “uğrak” kelimesi, uğrayıp gitmek anlamına geliyor. Yıllar içinde kullanımıyla dönüşen, geçici bir durak yapmak ve sık sık gitmek anlamlarını da içerisine alan uğrak kelimesi, İstanbul’u bir uğrak yerine dönüştüren filmleri bir arada gösterebilmemize olanak sağlıyor.

31 Mart’a dek gösterimleri devam edecek programda, Marienbad’ın durağan otel dekorunun yerini büyülü, gerçeküstü bir durağanlığa sahip İstanbul'un aldığı, Alain Robbe-Grillet'nin ilk yönetmenlik denemesi Ölümsüz Kadın; Türkiye'de izleyici ile çok az buluşabilmiş, İstanbul'u bazen bir set, bazen bir dekor ama en çok da hikâyenin ana karakteri olarak kurgulayan Merlyn Solakhan'ın Şehir ve Tekerleme filmleri; Mika Kaurismäki'nin yönettiği, kendine bir grupta ve dünyada bir yer bulmaya çalışan genç bir müzisyen olan Zombi hakkında bir trajikomedi olan Zombi ve Hayalet Tren ve Maurice Pialat'ın 1964'te Türkiye'ye giderek ülkenin tarihine ve insanlarına adanmış beş lirik kısa filmden oluşan serisi Türkiye Günceleri yer alıyor.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

15 Mart

19.00 Tekerleme

17 Mart

19.00 Ölümsüz Kadın

21.00 Zombi ve Hayalet Tren

24 Mart

19.30 Türkiye Günceleri

21.00 Tekerleme

29 Mart

19.00 Şehir

31 Mart

19.00 Zombi ve Hayalet Tren

21.00 Türkiye Günceleri

Ölümsüz Kadın

Ölümsüz Kadın

Şehir

Şehir

Tekerleme

Tekerleme

Zombi ve Hayalet Tren

Zombi ve Hayalet Tren

Türkiye Günceleri

Türkiye Günceleri

Zamane İstanbulları

İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.

Zamane İstanbulları

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”