Uğrak

15 - 31 Mart 2023

Aralık ayında Pera Müzesi’nde açılan Zamane İstanbulları sergisi kapsamında gerçekleşecek programda; deneysel, belgesel, kurmaca türlerinden dokuz film örneği yer alıyor. Kökeni Türkçe-Moğolca dil ailesinden geldiği düşünülen “uğrak” kelimesi, uğrayıp gitmek anlamına geliyor. Yıllar içinde kullanımıyla dönüşen, geçici bir durak yapmak ve sık sık gitmek anlamlarını da içerisine alan uğrak kelimesi, İstanbul’u bir uğrak yerine dönüştüren filmleri bir arada gösterebilmemize olanak sağlıyor.

31 Mart’a dek gösterimleri devam edecek programda, Marienbad’ın durağan otel dekorunun yerini büyülü, gerçeküstü bir durağanlığa sahip İstanbul'un aldığı, Alain Robbe-Grillet'nin ilk yönetmenlik denemesi Ölümsüz Kadın; Türkiye'de izleyici ile çok az buluşabilmiş, İstanbul'u bazen bir set, bazen bir dekor ama en çok da hikâyenin ana karakteri olarak kurgulayan Merlyn Solakhan'ın Şehir ve Tekerleme filmleri; Mika Kaurismäki'nin yönettiği, kendine bir grupta ve dünyada bir yer bulmaya çalışan genç bir müzisyen olan Zombi hakkında bir trajikomedi olan Zombi ve Hayalet Tren ve Maurice Pialat'ın 1964'te Türkiye'ye giderek ülkenin tarihine ve insanlarına adanmış beş lirik kısa filmden oluşan serisi Türkiye Günceleri yer alıyor.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

15 Mart

19.00 Tekerleme

17 Mart

19.00 Ölümsüz Kadın

21.00 Zombi ve Hayalet Tren

24 Mart

19.30 Türkiye Günceleri

21.00 Tekerleme

29 Mart

19.00 Şehir

31 Mart

19.00 Zombi ve Hayalet Tren

21.00 Türkiye Günceleri

Ölümsüz Kadın

Ölümsüz Kadın

Şehir

Şehir

Tekerleme

Tekerleme

Zombi ve Hayalet Tren

Zombi ve Hayalet Tren

Türkiye Günceleri

Türkiye Günceleri

Zamane İstanbulları

İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.

Zamane İstanbulları

Bir Sanatçının Başarısı

Bir Sanatçının Başarısı

19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz. 

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı.