Yönetmen: Ali Turan Görgü
Türkiye, 2025, 33', DCP, renkli
Türkçe; İngilizce altyazılı
Derler ki Tanrı'nın kullarına rızık dağıttığı gün geç gelenler olmuş; onlara rızık kalmadığı için "boşa gelenler" demişler. "Poşa" adının buradan geldiği rivayet edilir.
İşte o günden sonra Poşalar, rızıklarını konar göçer yaşayarak aramaya koyulmuşlar. Poşalar, bugün Anadolu’nun birçok kentinde varlıklarını sürdürmektedir. Çankırı’da 800–1000 kişi oldukları tahmin edilen bu topluluk, özellikle “çingen arastası” denilen çarşıda ticaretle ve yakın zamana kadar elekçilikle geçimini sağlamıştır. Türkçeden başka “Poşaca” ya da “bizim dilce” dedikleri bir dili konuşmaları onlara kültürel açıdan ayrı bir özellik katar. Çankırı Poşaları, Anadolu’nun gösterişsiz ama renkli topluluklarından biridir.
*Bu film, “Yeni Han” filmiyle birlikte gösterilecektir.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)