Fresh Kill

Yönetmen: Shu Lea Cheang
Oyuncular
: Sarita Choudhury, Erin McMurtry, Abraham Lim
ABD, 1994, 78', renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı 

Shu Lea Cheang'ın esprili hikâyesi Fresh Kill, elektronik hurdalarla kaplı, yüksek teknolojik tüketim kültürünün kitlesel pazarlamasının zehirli sonuçlarına maruz kalan kıyamet sonrası bir manzarayı tasvir ediyor.

Fresh Kill adı, Staten Island'ı kaplayan kurgusal bir katı atık sahasına işaret ediyor. Hurdalar, filmin birçok bileşimine yön veriyor ve film tematik olarak ulusaşırı şirketlerin Üçüncü Dünya ülkelerinden hammadde getirirken hem ürünleri hem de insanları zehirlediği, zehirlenenleri bu araziye attığı kentsel bir tüketici toplumunun atıkları etrafında dönüyor. Fresh Kill beyaz tenli, burjuva, heteroseksüel bir dünyada kurumsal kapitalizm tarafından sınırlara itilmiş, merkezden uzaklaştırılmış bu insanlar arasındaki bağları ortaya çıkartarak metalar ile insanların bertaraf edilmesi eyleminden anlam yaratıyor. Fresh Kill, 1980'li yıllarda nükleer atık arazisi olarak kullanılan Tayvan'ın Orkide Adası'ndan New York'un Staten Island kıyılarına kadar, özünde emek, mal ve sermaye alışverişi için yaratılmış olan ağlar aracılığıyla ortaya çıkan dayanışmayla ırkçılık, cinsiyetçilik ve ulusaşırı kapitalizmin aşırılıklarına karşı yerküreyi yerle bir ediyor.

Çevrimiçi izleme rehberi için tıklayın.

Dijital Duygular

Özgür Kuş

Dijital Duygular

Fresh Kill

Dijital Duygular

(chatlandia)

Dijital Duygular

Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü

Dijital Duygular

Harikalar Geziniyor

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Cindy Sherman Bana Bak!

Cindy Sherman Bana Bak!

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Cindy Sherman hakkında!