İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi

  • 8 Nisan 2015 / 17.00
  • 8 Nisan 2015 / 19.00

Yönetmen: Eytan İpeker / Görüntü Yönetmeni: Ercan Gümüş, Atilla Yüksel / Kurgucu: Eytan İpeker / Katılanlar: İdil Biret, Şefik Büyükyüksel, Claude Samuel, Nevit Kodallı, Özden Toker İnönü, Remy Stricker / Yapımcı: Yoel Meranda / Yapım Şirketi: Böcek Yapım, Kamara / Dünya Hakları: Kamara / Türkiye / 2015 / DCP / Renkli / 56’ / Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

İdil Biret’in müzik kariyeri Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye verdiği konserle başladı. Henüz 5 yaşındaydı. Adına çıkarılan özel bir yasayla, bir anda kendini Paris’te, tanımadığı bir şehirde, katı bir müzikal eğitimin içinde buldu. Hayatı pek çok efsanevi piyanistle kesişen Biret için Arthur Rubinstein "çalışını ilk duyduğumda gözlerimden yaş geldi’’ diyecekti. Biret ise her şeyden kaçıp uzaklara gitmenin hayalini kuruyordu. Çocukluk resimlerinden atonal doğaçlamalarına, İdil Biret’in kendine özgü enerjisi halen gizemini koruyor. “Bu belgeselde hedefimiz İdil’in kişisel ve samimi bir portresini yapmaktı. Evini dolduran kedi heykelleri bu anlamda önemli bir ipucu oldu. Meraklı olduğu kadar mesafeli gözlerle dünyaya bakan kediler…” – Eytan İpeker

İdil Biret’in katılımıyla.

34. İstanbul Film Festivali

İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi

34. İstanbul Film Festivali

Yeni Alman Canlandırma Sineması: 1. Program

34. İstanbul Film Festivali

Yeni Alman Canlandırma Sineması: 2. Program, Çocuk Canlandırma Filmleri

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu.