Yönetmen: Cheryl Dunye
Oyuncular: Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valarie Walker
ABD, 1996, BluRay, renkli, 90’
Philadelphia’da geçen film, halk arasında “Karpuz Kadın” olarak bilinen, 30’lu yılların tarifi zor, güzel siyah kadın film yıldızı Fae Richards üzerine bir belgesel çekme çabasına girişen, yirmili yaşlarda bir siyah lezbiyen olan Cheryl’in hikâyesini anlatıyor. Fae Richards’ın hayatının anlamını keşfederken Cheryl, kendi kişisel hayatında koca bir çalkantıyı deneyimler. Güzel bir beyaz kadın olan Diana’yla aşk ilişikisi ve eşcinsel ve siyah topluluklarla etkileşimi, en iyi arkadaşı Tamara’nın espirili ama bir o kadar iğneleyici eleştirilerine maruz kalmaktadır. Tüm bunların yanında Cheryl’ın Karpuz Kadın’la ilgili keşfettiği her cevap, kendiyle ve geleceğiyle ilgili bir dolu yeni soruyu uyandırır. Filmin sonu itibariyle Karpuz Kadın, açıkça Cheryl’ın kimlik, yuva ve aşk arayışının bir metaforudur.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)