Mädchen in Uniform

  • 18 Mayıs 2024 / 15.00
  • 29 Mayıs 2024 / 19.00

Yönetmen: Leontine Sagan
Oyuncular: Dorothea Wieck, Hertha Thiele, Emilia Unda, Hedy Krilla
Almanya, 1931, 85', DCP, siyah beyaz
Almanca, Fransızca, İngilizce; Türkçe altyazılı 

14 yaşındaki Manuela, annesinin ölümünün ardından, sadece kız öğrencilerin kabul edildiği aristokratik bir yatılı okula gönderilir. Okul, disiplin ve düzen takıntılı bir müdire tarafından yönetilmektedir. Manuela, bu sert ortamda giderek daha da içine kapanır; derslere aktif olarak katılamaz, kötü notlar alır ve kendini diğer öğrencilerden soyutlar. Yakınlık kurabildiği tek kişi, öğrencilere sevgi ve anlayışla yaklaşan genç öğretmen Elizabeth von Bernburg'dur. Bayan von Bernburg'a olan ilgisinin zamanla imkânsız bir aşka dönüşmesi okulda büyük bir karmaşaya yol açar.

Nazi rejiminin ayak seslerinin duyulduğu bir atmosferde, senarist ve yönetmen koltuğunda ve oyuncu kadrosunda sadece kadınlara yer veren ve sinemada aleni kuir anlatının ilk örneklerinden biri kabul edilen bu radikal film, 2021’de Criterion Collection baskısında yazar Amanda Lee Koe tarafından şöyle tanımlanmıştır: "Bu film, baskıcı yapılara rağmen kendilerini ve birbirlerini bulmaya çalışan kadınlara aittir.”

her şey film

O

her şey film

Mädchen in Uniform

her şey film

Opera Binasında Yangın

her şey film

Zayıf Nokta

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Pera Film, Cadılar Bayramı yaklaşırken takipçileri için bir izleme listesi paylaşıyor! Listede, kült filmlerden yakın dönem sinema örneklerine, türler arası gezinen tuhaflıklarla dolu 10 film yer alıyor.

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.