Mädchen in Uniform

  • 18 Mayıs 2024 / 15.00
  • 29 Mayıs 2024 / 19.00

Yönetmen: Leontine Sagan
Oyuncular: Dorothea Wieck, Hertha Thiele, Emilia Unda, Hedy Krilla
Almanya, 1931, 85', DCP, siyah beyaz
Almanca, Fransızca, İngilizce; Türkçe altyazılı 

14 yaşındaki Manuela, annesinin ölümünün ardından, sadece kız öğrencilerin kabul edildiği aristokratik bir yatılı okula gönderilir. Okul, disiplin ve düzen takıntılı bir müdire tarafından yönetilmektedir. Manuela, bu sert ortamda giderek daha da içine kapanır; derslere aktif olarak katılamaz, kötü notlar alır ve kendini diğer öğrencilerden soyutlar. Yakınlık kurabildiği tek kişi, öğrencilere sevgi ve anlayışla yaklaşan genç öğretmen Elizabeth von Bernburg'dur. Bayan von Bernburg'a olan ilgisinin zamanla imkânsız bir aşka dönüşmesi okulda büyük bir karmaşaya yol açar.

Nazi rejiminin ayak seslerinin duyulduğu bir atmosferde, senarist ve yönetmen koltuğunda ve oyuncu kadrosunda sadece kadınlara yer veren ve sinemada aleni kuir anlatının ilk örneklerinden biri kabul edilen bu radikal film, 2021’de Criterion Collection baskısında yazar Amanda Lee Koe tarafından şöyle tanımlanmıştır: "Bu film, baskıcı yapılara rağmen kendilerini ve birbirlerini bulmaya çalışan kadınlara aittir.”

her şey film

O

her şey film

Mädchen in Uniform

her şey film

Opera Binasında Yangın

her şey film

Zayıf Nokta

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.

 

Yılbaşının Öteki Yüzü: <br> Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yılbaşının Öteki Yüzü:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Pera Film yeni yıl yaklaşırken, Hollywood'un zamansız klasiklerinden modern sinemanın unutulmaz örneklerine uzanan 10 filmlik bir alternatif izleme listesi sunuyor.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.