Matrix

  • 31 Ocak 2025 / 19.00
  • 9 Şubat 2025 / 15.00

Yönetmenler: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Oyuncular: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving
ABD, Avustralya, 1999, 136', DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Thomas Anderson, gündüzleri sıradan bir bilgisayar programcısı, geceleri ise Neo adıyla bilinen bir hacker olarak iki farklı hayat sürmektedir. Ancak Neo, hayatında bir şeylerin eksik olduğunu hissetmektedir. Bu huzursuzluk, gizemli Trinity ve karizmatik lider Morpheus ile karşılaşmasıyla derinleşir. Morpheus, Neo'ya gerçek dünyayı gösterir: Yapay zekâ tarafından köleleştirilen insanlık, Matrix adı verilen bir simülasyonun içerisine hapsolmuştur. Morpheus, Neo'nun bu illüzyon dünyasını kırabilecek "Seçilmiş Kişi" olduğunu düşünmektedir.

Dört dalda Oscar ödülü kazanan Matrix, bilimkurgu ve aksiyon sinemasını felsefi temalarla buluşturarak "gerçeklik" ve "özgür irade" kavramlarını sorgularken görsel efektleri ve dövüş koreografileriyle de sayısız yapıta ilham vermiştir.

Sıfırlar ve Birler

Matrix

Sıfırlar ve Birler

Matrix Reloaded

Sıfırlar ve Birler

Matrix Revolutions

Sıfırlar ve Birler

Matrix Resurrections

Varna Savaşı

Varna Savaşı

Stani̇sław Chlebowski 1864-1876 yılları arasında İstanbul’da Sultan Abdülaziz’in saray ressamı olarak çalıştı. Abdülaziz de sanatsal yeteneğe sahipti ve Chlebowski’nin yaratıcı sürecine aktif olarak katıldı.

“Bedenim benim heykelimdir”  <br> Louise Bourgeois

“Bedenim benim heykelimdir”
Louise Bourgeois

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Semboller

Semboller

Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergimizde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırlıyoruz.