Yönetmen: Mona Hatoum
İngiltere, 1988, 16', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
Bu videoda sanatçı mesafenin etkilerini aşmaya çabalar; savaş kaynaklı sürgünde cisimleşen coğrafya ve farklı insanların kadınlığına yaklaşımında somutlaşan psikolojik mesafe üzerine kafa yorar. Video, oldukça mahrem kişisel görüntüleri ve ses kayıtlarını nefis bir biçimde örer ve kişisel olanı politik olanla ilişkilendirir.
Beyrut'taki annesinin gönderdiği mektupları yüksek sesle okuyan Hatoum, Filistin kökenli ailesinden kopma ve tecrit olma duygularını yansıttığı görsel bir montaj kurgular. Travmatik bir sosyal kopuş, sürgün ve yerinden edilme arkaplanı üzerinde, kişi ve aile kimliğini sorgulayan bir anlatı içinde, kişisel olan ve politik olan ayrılmaz bir şekilde iç içe geçer.
Bu film gösterimi ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.
Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.
Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)