Papusza

  • 6 Aralık 2014 / 19.00
  • 26 Aralık 2014 / 19.00

Yönetmen: Joanna Kos, Krzysztof Krauze
Oyuncular
: Jowita Miondlikowska, Joanna Niemirska, Antoni Pawlicki
Polonya
; 131’, 2013, siyah-beyaz
Lehçe; Türkçe altyazıyla

Bu drama ilk Romen – Çingene – şair Bronislawa “Papusza” Wajs’in gerçek hayat hikayesini temel alıyor. Bronislawa “Papusza” Wajs, kendi özgün sesinin farkında bir kadındı. Yalnızca kendi hayatının değil, 20. yüzyılın ilk yarısı boyunca Romen topluluğunun hayatının da farkındaydı. Papusza, Polonyalı şair Jerzy Ficowski ile tanıştığında, Ficowski şiirlerini kağıda geçirmesi için onu cesaretlendirir ve onları Lehçeye çevirttirerek yayılmasını sağlar. Bunda Papusza’nın lirik şiirinin büyüsüne kapılan Polonyalı şair Julian Tuwim’in çabalarının da rolü vardır. Papusza’nin edebi çalışmaları Polonya kültürünü kalıcı bir biçimde zenginleştiren Romen topluluğunu gerçek anlamda temsil ediyor ve “Çingene ruhu’”na dair bir kavrayış sunuyor.

Polonya Sinemasında Oryantalizm

Papusza

Polonya Sinemasında Oryantalizm

Usta

Polonya Sinemasında Oryantalizm

Daas

Papusza

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Tracey Emin: Mahremiyetin Kamusal Dili ve Otobiyografik Yaklaşımlar

Tracey Emin: Mahremiyetin Kamusal Dili ve Otobiyografik Yaklaşımlar

Tracey Emin, kişisel deneyimlerini saklamaktan ziyade sergileyerek, mahremiyeti çağdaş sanatın en görünür alanlarından birine taşıyan bir sanatçı. Ortak Duygular: British Council Koleksiyonu’ndan Yapıtlar sergisinde yer alan çalışmaları üzerinden, 1990’ların çağdaş sanat dünyasının en tartışmalı figürlerinden biri olan Emin’in, otobiyografik deneyimi sanat diline dönüştüren pratiğine yakından bakıyoruz.