Babalar Günü’ne Özel: Yıldız-yakalar Tasarımı

Pera Çocuk
7-12 Yaş

  • 18 Haziran 2023 / 13.30

AdıAntik Yunanca’da “yıldız” ve “yakalamak”kelimelerinin birleşiminden oluşan astrolabon (dilimize geçmiş haliyle usturlap) adlı astronomik ölçüm aletini duymuş muydunuz? Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisini rehberli tur ile gezen çocuklar ve babaları, geçmişte vakit ve yön belirlemenin yanı sıra astronomide kullanılan ölçüm aletlerinden rubu tahtası, kıblenüma, usturlap gibi araçları tanıyor. Ardından bulutsuz bir gece dışarı çıkıp kutup yıldızına doğru tuttuklarında, bulundukları yerin enlemini ölçebilecekleri yıldız-yakaları tasarlıyor.

Kontenjan: 10 çocuk (ve babaları)

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon gereklidir.
Etkinlik Pera Müzesi’nde (yüz yüze) gerçekleşecektir.

Kontenjanımız dolmuştur, ilginize teşekkür ederiz.

yükleniyor.. Yükleniyor...
yükleniyor... Yükleniyor...
yükleniyor.... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor . Yükleniyor...
yükleniyor .. Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Motiflerin Hatırlattıkları

Motiflerin Hatırlattıkları

İslam sanatlarında öne çıkan motifler, taşıdıkları sembolik anlamlarla bugünkü üretimleri şekillendirmeye devam ediyor. Kütahya çinilerinde görülen bitkisel bezemeler ve geometrik desenler hem vazo, sürahi gibi seramik objelerde hem de mimari süslemelerde kullanılıyor.

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.