5 Şubat - 20 Nisan 2014
Kuzey Avrupa ülkelerinden İstanbul’a konuk olan cam sanatçıları tanıdık ve geçmiş kültürlerden miras bir malzeme olan camın günümüze ait özgün yorumlarını sundu.
Esin kaynaklarını kuzeyin büyüleyici doğasından ve geleneklerinden alan sanatçılar, kuşaktan kuşağa aktarılan formları, bugün artık malzeme ve teknolojinin sınırlarını zorlayarak ezberleri bozan bir anlayışla yeniden yorumladı. 18. yüzyıldan bu yana cam üretiminde teknik ve sanatsal anlamda başarılarını kanıtlamış öncüllerinden devraldıkları işlev, form ve teknik becerilerin ötesinde, camı çağdaş sanatın alanlarından birine dönüştürdüler. Kuzeyin sadelik ve zarafetini korudukları anlayışlarında günümüz meselelerini de camla ifade eden yeni tartışma alanları açtılar.
Mats Jansson küratörlüğünde gerçekleşen sergi, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda’dan 25 sanatçının değişken, yenilikçi ve dünyayı kucaklayan bir süreçte, özgürce ve geniş yelpazede ürettikleri yapıtlarını kapsadı.
2014 yılında Pera Müzesi’nde düzenlenen Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı sergisi, Kuzey Avrupa ülkelerinden cam sanatçılarını konuk ederek tanıdık, geçmiş kültürlerden miras...
Video
Nam June Paik video sanatının öncülerinden biriydi (1932- 2006). Warhol ile Nameth’in, rock, film ve performansı birleştiren saykodelik happening’lerle deneysel çalışmalar yaptığı sıralarda video sanatının öncüleri Nam June Paik, Stephen Beck, Eric Siegel ve Steina Vasulka’nın aynı konularda deneyler yapmış olması ilginçtir.
Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)