Konstantiniyye'den İstanbul'a
Konstantiniyye'den İstanbul'a
XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi'nin Rumeli Yakası fotoğrafları
20 Ekim 2006 - 7 Ocak 2007

XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası fotoğrafları sergisi bir devrin İstanbulu’nu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdi.

Rembrandt ve Çevresi / DESENLER
Rembrandt ve Çevresi / DESENLER
Rotterdam, Boijmans Van Beuningen Müzesi Koleksiyonu'ndan Yapıtlarla
20 Ekim 2006 - 7 Ocak 2007

Rotterdam’daki Boijmans Van Beuningen Müzesi’nin duvarlarında Rembrandt’ın dünyaca ünlü üç yağlıboya tablosu asılıdır: Aletta Adriaensdochter’in Portresi, Ülkenin Bütünlüğü ve Çalışma Masasında Titus. 

EL/LE
EL/LE
Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi
2005 - 2006 Akademik Yılı Diploma Projeleri Sergisi
17 Temmuz - 1 Ekim 2006

Sanatçı için el, nesneyle üretken bir bağlama sahiptir. El, fırçayı iyi kullanmalı, çamuru şekillendirirken mahareti önde tutmalıdır. Kemanın telleri, piyanonun tuşları nasıl en iyi sesi verir parmaklar onu bulmalıdır. El burada düşünceyi ve duyguyu arar; bulur bulmaz ise tüm iştahına rağmen sesin, rengin veya biçimin sofrasından zamanında kalkmalıdır; kalkmazsa dengesini yitirmiş her şey gibi zarara uğrar.

Avcı Mehmed’in Alay-ı Hümayunu
Avcı Mehmed’in Alay-ı Hümayunu
17. Yüzyılda İsveç Büyükelçisi Claes Rålamb’ın yaptırdığı tablolarla
1 Haziran - 1 Ekim 2006

“Avcı” diye anılan Sultan IV. Mehmed’in, 1657 yılı sonbaharında Edirne’ye ava giderken etrafında bulunan büyük kalabalık imparatorluğun ihtişamının bir gösterisine dönüşmüştü. O yıllarda İstanbul’da İsveç Büyükelçisi olarak bulunan Claes Rålamb yaptırdığı bir dizi yağlıboya resimle bu yolculuğun ilk bölümünün bir “görsel kaydının” tarihe kalmasını sağlamıştı.

Profiller
Profiller
Fransa’da Sanatsal Yaratının Son 15 Yılı
10 Mayıs - 25 Haziran 2006

Panorama kavramı, durumun genişletilmiş bir imgelemini ima eden bir kapsam ve boyut varsayarken, profil kavramı aynı anlamı taşımaz ve bir özet ya da genel bir bakış fikrini öne çıkarır; tıpkı bir sanatçının temel özelliklerini ortaya çıkarabilmek adına modelinin eskizini çıkarma gayretindeki gibi.

Kadınlar Resimler Öyküler
Kadınlar Resimler Öyküler
modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü
31 Ocak - 9 Nisan 2006

Günümüzün en canlı ve heyecan verici bilim dallarından biri haline gelen sanat tarihi; kendi ana malzemesinin yani geçmişin sanat yapıtlarının devamlı olarak yeniden incelenmesi, değerlendirilmesi ve yorumlanmasına duyulan ihtiyacı vurgular.

Henri-Cartier Bresson
Henri-Cartier Bresson
Biyografi
31 Ocak - 9 Nisan 2006

Robert Delpire küratörlüğünde düzenlenen sergi Pera Müzesi, Magnum Photos ve Fondation Henri Cartier Bresson iş birliğiyle gerçekleşti; 20. yüzyılın büyük ustasını yüzden fazla fotoğrafıyla izleyiciyle buluşturdu.