Vera Molnár’ın İzinde

19 Eylül 2024 - 26 Ocak 2025

Vera Molnár’ın İzinde (À La Recherche de Vera Molnár), bilgisayar sanatının öncüleri arasında yer alan sanatçı Vera Molnár’ın pratiğine yakından bir bakış sunuyor, onun üretimlerinden esinlenen güncel sanatçıların yapıtlarını bir araya getiriyor.

1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Molnár,ardından Sorbonne Üniversitesi’nin bilgisayar merkezinde yaptığı çalışmalarla dijital işler üreten ilk sanatçılardan biri oldu. 1970’lerden itibaren delikli kâğıtlar üzerine plotter çizimleri yaptı, sanatçı olan eşiyle beraber Fortran programlama dilinde yazılan benzersiz bir sistem olan ve algoritmada “%1 düzensizliğe” izin veren “Molnárt sistemi”ni geliştirdi. Molnár bu sistemi plotter çizimlerine ve daha sonra grafik ve resim serilerine de uyguladı. Molnár’ın seçtiği ustaların çalışmalarından esinlenen Hommage serileri ise Cézanne’ın Mont Sainte-Victoire adlı eseri, Dürer’in Melancolia I’inden alıntılanmış sihirli kare çeşitlemeleri ve Klee, Monet, Mondrian ve Malevich eserlerinin yeniden yorumlamalarından oluşuyor.

Sergi, Josef Broich öncülüğünde, Stiftung für Kunst und Kultur e.V. ve Broich Digital Art Foundation iş birliğiyle, Vera Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 16 sanatçıyı bir araya getiriyor. Algoritmalar kullanarak video veya artırılmış gerçeklikte çalışmalar yapan sanatçılar, Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak veya görsel dünyasına atıfta bulunarak, geçtiğimiz yıl 99 yaşında vefat eden sanatçının pratiğine saygı duruşu niteliğinde yapıtlar ortaya koyuyor. 

Sanatçılar:
Vera Molnár
Refik Anadol, Arno Beck, Peter Beyls, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann, Patrick Lichty, Frieder Nake, Casey Reas, Antoine Schmitt, Erwin Steller, Tamiko Thiel and /p, u2p050, Iskra Velitchkova, aurèce vettier, Mark Wilson, Samuel Yan

 

İş birliğiyle

 

Eser Künyeleri

Iskra Velitchkova
Kare, 2023
Baskı
© Iskra Velitchkova

Mario Klingemann
Vera Molnár’a Saygı (Zamansal Ekran), 2023
Algoritmik video motoru
Yerleştirme görüntüsü
© Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art
Fotoğraf: József Rosta

Antoine Schmitt
100 Kare Topluluğu, 2024
Yerleştirme görüntüsü
© Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art
Fotoğraf: József Rosta

Mark Wilson
Molnár’a Saygı, 2023
Parşömen kağıdı üzerine arşivsel ink jet baskı
91 x 91 cm
© Mark Wilson

 

Varna Savaşı

Varna Savaşı

Stani̇sław Chlebowski 1864-1876 yılları arasında İstanbul’da Sultan Abdülaziz’in saray ressamı olarak çalıştı. Abdülaziz de sanatsal yeteneğe sahipti ve Chlebowski’nin yaratıcı sürecine aktif olarak katıldı.

“Bedenim benim heykelimdir”  <br> Louise Bourgeois

“Bedenim benim heykelimdir”
Louise Bourgeois

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Félix Ziem’in Beş Çarpıcı İstanbul Manzarası

Félix Ziem’in Beş Çarpıcı İstanbul Manzarası

On dokuzuncu yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’in eserleri Işık Denizinde Bir Gezgin sergisiyle Pera Müzesi’nde.