Gerçek Evimiz Hayatımızdır

6 - 20 Ağustos 2021

“Nihayetinde gerçek evimiz hayatımızdır.”
Etel Adnan

Pera Film, Nisan ayında Pera Müzesi’nde açılan İmkansız Eve Dönüş sergisi kapsamındaki programı Gerçek Evimiz Hayatımızdır’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor. 

1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede ve coğrafyada doğan sanatçı Etel Adnan’ın eserleri coğrafyaları dolaşan kendi tarihini, dünyanın ağırlığını, ev dediğimizin yerin arayışını taşıyor. Gerçek Evimiz Hayatımızdır programı ise, Etel Adnan’la yapılan konuşmalara, eserlerinde paylaştıklarının peşine düşen belgesellere ve eserlerinden yola çıkan denemelere yer veriyor.

6 - 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek programda; Etel Adnan’ın kendine has portresini bir dizi görüntü fragmanı, birçok dil, halk ve onların kimliklerini kullanarak anlatan belgesel Sürgündeki Kelimeler; Etel Adnan’ın Gavin Bryars ile sanatsal uğraşla bilimsel araştırmanın kesiştiği yerler üzerinden hatıra, arkeolojik kazılar ve tarih yazımı konularını ele aldıkları Bir Ölüm için Beş Duyu; Otolith Group’un su politikaları ve su estetiği alanında yaptığı üçlemenin bir bölümü olan, düşüncenin ve okyanusun hareketine odaklanmış bir deney olarak da görülebilecek Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz bir Mesafe Görüyorum ve son olarak, İrlanda Modern Sanat Müzesi küratörlerinden Rachael Thomas'ın 2015'te Etel Adnan ile eserleri ve hayatı üzerine yaptığı söyleşi yer alıyor.

Filmler, 6 - 20 Ağustos tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler

Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu

Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum

Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum

Etel Adnan’la Söyleşi

Etel Adnan’la Söyleşi

Etel Adnan

İmkânsız Eve Dönüş Lübnan asıllı ressam, yazar, aktivist ve şair Etel Adnan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğinde bir sergiydi.

Etel Adnan

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Türk resminde çıplak, 2007 yılında aramızdan ayrılan değerli danışmanımız Samih Rifat’ın öncülüğünde, hep hayalini kurduğumuz temalardan biriydi. 

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi <br> Mehmet Berk Yaltırık

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi
Mehmet Berk Yaltırık

Eylül güneşi altında, ziyadesiyle kızgın sac misali ateş saçan kayalıklardan geçiyorum. Uzaktan uzağa fark edilen çizgiler ve çatlamış kayalar haricine tek bir ağaç, tek bir ot yok.

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş  <br> Tatiana Trouvé

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş
Tatiana Trouvé

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!