Yönetmen: Vouvoula Skoura
Yunanistan, 2008, 52', siyah-beyaz, renkli
Yunanca; Türkçe altyazılı
Film, bir dizi görüntü fragmanı, birçok dil, halk ve onların kimliklerini kullanarak şair ve ressam Etel Adnan’ın benzersiz bir portresini çiziyor. Filmde Adnan’ın tarih profesörü Fawwaz Traboulsi ile olan yazışmaları ve Vouvoula Skoura ile Paris ve Yunan adası Skopelos’ta gerçekleşen konuşmaları temel alınıyor. Etel Adnan 20. yüzyılda Avrupa ve Orta Doğu’daki zorlukları yaşamış ve onlara şahit olmuş bir sanatçı. Kökleri bu iki dünyaya da ait olan Adnan, onların aralarındaki farklılıkları anlamaya ve insan sevgisiyle dolu bakış açısını kullanarak sentezlemeye çalışıyor. Aynı zamanda, Yunan asıllı annesine dair hatırladığı kısa anıları ve babasına dair hatırladıklarını, Arapça yazdığı hikaye ve şiirler ile anlatıyor.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)