Miyav!
Dilini Kedi Mi Yuttu?

12 Ocak - 4 Şubat 2018

2018, hiç de şekerleme yapmıyoruz! Pera Film yeni yıla hazır ve tüy yumağı dolu! Pera Film olarak bir yıl önce Kuyruklu Hikâyeler: Sinemanın Köpekleri programında yürek ısıtan köpek hikâyelerini göstermekten büyük keyif almıştık. Yeni yıl için düzenlediğimiz ilk program bu kez de tanıdığımız en merak uyandırıcı ve gizemli varlıklardan birine, yani kedilere içten bir selam niteliğinde. Memnuniyetle söyleyebiliriz ki kedilerle takıntısı olan yalnızca internet alemi değil. Bizler de öyleyiz! Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu. Portekiz’de bir zamanlar söylendiğine göre bir kedi, çoğunlukla da tüylü bir tanesi, siğil ve et beni ile bebeklerin başına iş açabilirdi, İngiltere’deyse bebeklerin kedi şeklinde bir doğum iziyle ya da kedi yüzlü doğacağı düşünülüyordu. Orta Çağ’da insanlar kedilerin Şeytan’ın özel ulağı olduğuna ve ruhları cehenneme taşıdığına inanıyorlardı. Japonlara göreyse kediler şanslı hayvanlar; maneki-neko (şans kedisi) sahibine iyi şans, genellikle de nakit para, getirdiğine inanılan, sembolik bir tılsım. Bir Budist inancına göreyse kara tüylü kediler altın, açık renk tüylü kedilerse gümüş getirmekte. Hikâyeler böyle sürüp gidiyor! Pera Film’in Dilini Kedi mi Yuttu? programı da son dönemde beyazperdede yer alan, Fransa’dan Türkiye’ye, Japonya’dan Amerika’ya anlatılan kedi hikâyelerine ışık tutuyor. Seçki bu büyülü ve şaşırtıcı hayvanları sevgiyle anıyor. Öyleyse tüylü sinema aşkına!

Bu program kapsamındaki Pera Film etkinlik ve gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

12 Ocak

20.00 Gelecek

13 Ocak

14.00 Hırsız Kedi Paris’te

16.00 Kedi

14 Ocak

14.00 Samuray Kedi

16.00 Kedi Ninja

17 Ocak

19.00 Tuhaf Kedicik

19 Ocak

19.00 Kedi Kiralama Servisi

21.00 Tekir

20 Ocak

16.00 Hırsız Kedi Paris’te

18.00 Tuhaf Kedicik

21 Ocak

15.00 Tekir

24 Ocak

19.00 Kedi Kiralama Servisi

31 Ocak

19.00 Kedilere Alerjisi Var

2 Şubat

19.00 Gelecek

3 Şubat

14.00 Kedilere Alerjisi Var

16.00 Samuray Kedi

4 Şubat

14.00 Kedi Ninja

16.00 Kedi

Hırsız Kedi Paris’te

Hırsız Kedi Paris’te

Gelecek

Gelecek

Kedi Kiralama Servisi

Kedi Kiralama Servisi

Tuhaf Kedicik

Tuhaf Kedicik

Kedi

Kedi

Kedilere Alerjisi Var

Kedilere Alerjisi Var

Tekir

Tekir

Samuray Kedi

Samuray Kedi

Kedi Ninja

Kedi Ninja

Miyav!
Dilini Kedi Mi Yuttu?

Yeni yıl için düzenlediğimiz ilk program bu kez de tanıdığımız en merak uyandırıcı ve gizemli varlıklardan birine, yani kedilere içten bir selam niteliğinde. Memnuniyetle söyleyebiliriz ki kedilerle takıntısı olan yalnızca internet alemi değil.

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.