Pera Film, İstanbul Uluslararası Göç Örgütü işbirliğiyle kadın ve göç konusuna odaklanan Sınırdaki Kadınlar programını sunuyor. Seçilen filmler güçlü kadın karakterler ve onların hikayelerinden bir yelpaze oluşturuyor. Bu filmlerden bazıları, ülkeler, evler ve sürgün arasında kalmış olgun kadınları ya da ergen karakterleri inceliyor, diğerleriyse kadın kahramanın yaşadığı duygusal değişimleri ve yolculuğu keşfediyor. Programda; sert, ilginç ve zorlayıcı koşullarla karşılaşan, hayranlık uyandırıcı kadınların anlatıldığı sekiz film yer alıyor.
Bir Ayrılık filmi, günümüz İranı’nda toplumsal cinsiyet ve sınıf, gelenekler, adalet ve kadın-erkek ilişkilerinin sınırlarını alt üst eden bir çatışmaya odaklanan, güçlü ve karmaşık bir İran dramı. Etkileyici olan Okuyucu ise şunları araştırıyor: Suçluluğun doğası nedir ve insan ruhu, derin ve korkunç gerçeklerle karşı karşıya kaldığında nasıl ayakta kalabilir? Bu zorlu sorular hakkında sessiz ve büyüleyici bir biçimde düşünen bu film, bir yandan hüzünlü ve şoke edici, bir yandansa özünde çok derin bir aşk hikayesi barındırıyor. Azrail’i Beklerken aşk, yitim, pişmanlık ve bir kemanın yalnızca müziğiyle değil bizzat çalgı olarak yol açabileceği üzüntü üzerine romantik bir yaşam hikayesi. Melankoli var, yitim var, çok tatlı bir komedisi var, hatta tam kararında bir büyülü gerçekçiliği bile var. Gerçek olaylardan yola çıkan Tepelerin Ardında ise yönetmen Cristian Mungiu, aynı yetimhanede büyüyen iki kadının yeniden bir araya gelişinin ruhsal-manevi dramı aracılığıyla kadın dostluğunu büyük bir empatiyle betimlemedeki becerisini ortaya koyuyor. Peki Şimdi Nereye? bir kasabada, palavracı erkeklerinin dini bir savaş başlatmasını engellemeye çalışan kadınların hikayesini anlatıyor. Daha önceki çatışmalarda oğullarını, kocalarını ve babalarını kaybetmiş olmanın acısını yüreklerinde taşıyan kadınlar, zekice hilelerle erkeklerinin dikkatini dağıtmak üzere birleşiyorlar – sahte bir mucize sahnelemekten, Ukraynalı bir striptizci grubu tutmaya kadar her şeyi yapıyorlar. Trajik bir aşk hikayesini odağına alan Öyle Sevdim ki Seni filmi ise, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla hayatı altüst olan ve her şeye sil baştan başlayan Olga'nın öyküsünü yansıtıyor. Son olarak, programdaki iki film Institut Français işbirliğiyle sunuluyor: Eller Havaya, Milana’nın, genç bir Çeçen göçmen olarak Paris’te daha iyi bir yaşam mücadelesi verdiği günleri hatırlaması üzerine bir film; Louise Wimmer ise, acılı bir ayrılığın ve beklenmedik bir krizin ardından kendini borç batağında bulan ve evsiz kalıp arabasında uyumak zorunda kalan, dolayısıyla yaşamı alt üst olan 50 yaşındaki Louise’i konu alıyor.
Art Has Wings / Sanatın Kanatları: Uluslararası Göç Örgütü (IOM), üçüncü yılında göçmenlikle ilgisi veya göç deneyimi olan sanatçıları göç temalı bir sergi ile tekrar buluşturuyor. Bu sergi için, İstanbul’un yetenekli yabancılarının çalışmaları ile göç konusunda çalışan Türk sanatçıların eserleri bir araya gelip Arte İstanbul galerisinde bir sanat seçkisi sunuyor. Bu IOM projesi, İstanbul’da yaşayan uluslararası göçmenlerin kentin sanat dünyasına kazandırdıkları zengin kültürel çeşitliliğe ışık tutarak göçün olumlu etkisini vurgulamayı amaçlıyor. Sergiyi 11-16 Kasım 2013 tarihleri arasında Arte İstanbul, Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı No: 16/1, Beyoğlu’nda gezebilirsiniz. Sergi, Sotheby’s yönetiminde hayır amaçlı müzayede ile 30 Kasım 2013 tarihinde İstanbul İsveç Başkonsolosluğu sarayında sonlanacak.
Her bir gösterim indirimli müze giriş bileti (5 TL) ile izlenebilir. Rezervasyon alınmamaktadır.
İşbirliğiyle
Desteğiyle
6 Kasım
18.30 Azrail’i Beklerken
7 Kasım
19.00 Louise Wimmer
8 Kasım
19.00 Okuyucu
9 Kasım
19.00 Bir Ayrılık
10 Kasım
14.00 Eller Havaya
16.00 Peki Şimdi Nereye?
18.00 Azrail’i Beklerken
12 Kasım
19.00 Peki Şimdi Nereye?
13 Kasım
19.00 Tepelerin Ardında
14 Kasım
19.00 Okuyucu
16 Kasım
12.00 Eller Havaya
14.00 Öyle Sevdim ki Seni
18.00 Tepelerin Ardında
17 Kasım
14.00 Louise Wimmer
16.00 Bir Ayrılık
6 Kasım
18.30 Azrail’i Beklerken
7 Kasım
19.00 Louise Wimmer
8 Kasım
19.00 Okuyucu
9 Kasım
19.00 Bir Ayrılık
10 Kasım
14.00 Eller Havaya
16.00 Peki Şimdi Nereye?
18.00 Azrail’i Beklerken
12 Kasım
19.00 Peki Şimdi Nereye?
13 Kasım
19.00 Tepelerin Ardında
14 Kasım
19.00 Okuyucu
16 Kasım
12.00 Eller Havaya
14.00 Öyle Sevdim ki Seni
18.00 Tepelerin Ardında
17 Kasım
14.00 Louise Wimmer
16.00 Bir Ayrılık
Seçilen filmler güçlü kadın karakterler ve onların hikayelerinden bir yelpaze oluşturuyor. Bu filmlerden bazıları, ülkeler, evler ve sürgün arasında kalmış olgun kadınları ya da ergen karakterleri inceliyor, diğerleriyse kadın kahramanın yaşadığı duygusal değişimleri ve yolculuğu keşfediyor.
Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)