Ateş

  • 16 Kasım 2014 / 14.00
  • 25 Kasım 2014 / 19.00

Yönetmen: Agnieszka Holland
Oyuncular
: Barbara Grabowska, Adam Ferency, Boguslaw Linda
Polonya
, 122’, 1981, renkli
Lehçe, Rusça Türkçe altyazıyla

Film, 1905 yılında, üç komşu ülke arasında bölünmüş Polonya’da devrimci yeraltı faaliyetlerin yoğun bir biçimde ilerlediği bir dönemde geçiyor. Filmin tüm karakterleri adanmış anarşistlerden oluşuyor. Bomba imalatçısı, Çarlık baskısına karşı savaşan genç ve deneyimsiz teröristlerin kullanması için bir bomba icat eder. Hikaye, bombanın bir anarşistin elinden diğerine geçmesini izlerken Çarlık valisine yönelik birkaç suikast girişimi de gerçekleştirilir. Hikaye, en sonunda bombanın bir bomba uzmanı tarafından etkili ve zararsız bir biçimde imha edilmesiyle sonlanır. Bombanın varlığı Polonyalı devrimcilerin hepsinde yıkıcı bir etki yaratır. Her biri ya ölür ya da çöküntü yaşar. Bu sebeple, film 1981 yılında Polonya’da sıkıyönetim ilan edildikten neredeyse hemen sonra yasaklanır. Kapalı anlatımıyla bilinen film, 1981 yılında – ki bu tarihte Holland artık Fransa’ya taşınmıştı - Berlin Film Festivali’nde övgü topladıktan sonra dünya çapında da tanındı.

Geriye Karanlık Kalır<br/>Agnieszka Holland

Ateş

Geriye Karanlık Kalır<br/>Agnieszka Holland

Avrupa Avrupa

Geriye Karanlık Kalır<br/>Agnieszka Holland

Karanlıkta Kalanlar

Geriye Karanlık Kalır<br/>Agnieszka Holland

Devrim Ateşi

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

İstanbul-Paris-İstanbul: Mario Prassinos

Mario Prassinos, İstanbul’da doğdu. Detaya girmek gerekirse, 1916 yılında Rum kökenli sanatçı bir ailenin çocuğu olarak Pera’da dünyaya geldi. Doğduğu ev halen burada ve ayakta...

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar. 

Döküntü Müzesi  <br> Dayanita Singh

Döküntü Müzesi
Dayanita Singh

 Dayanita Singh, izleyicileri çok defa bir sergi ortamı dahilinde fotografik dokümanları bir araya getirmeye veya yeniden şekillendirmeye davet ederek bu ortak tarihi araştırıyor.