Kasanova Geni

  • 24 Mayıs 2019 / 19.00

Yönetmen: Luise Donschen
Oyuncular: Wolfgang Forstmeier, John Malkovich, Elija Pott, Undine de Rivière, Lumi Lausas, Luise Donschen
Almanya, 2018, 67', renkli
Almanca, İngilizce; Türkçe altyazılı

Film, ikonografik yönden kışkırtıcı derecede sade bir biçimde açılıyor. Arka planda Campanile di San Marco manzarasının önünden geçen gondollarıyla, Venedik’i görüyoruz. Tüylerle bezeli bir karnaval figürü, arka planın önünde poz veriyor. Adı erkek cazibesiyle birlikte anılan Giacomo Casanova’nın doğum yerinden, ispinozlar üzerinde yaptıkları çalışmalarla Kazanova geninin varlığını kanıtlamaya çalışan biyologlara geçiyoruz. Eğer dedikleri doğruysa, yani dişilerde çok eşliliğin evrimsel açıdan bir avantajı bulunmuyorsa, doğada halen görülebiliyor olması için bu özelliğin babadan kıza aktarılıyor olması gerekli. Kazanova rolünü canlandıran aktör, gösteri sonrasında sahne arkasındaki soyunma odasında söyleşi verdikten sonra, tekrar John Malkovich’e dönüşüyor. Bir dominatrix müşterisini kabul ediyor; çocuklar ormanda oyunlar oynuyorlar. Filmin kurgusu; doğa ve kültür, toplumsal cinsiyet rolleri, arzu, cinsellik, beden ve bedenleşmeye ilişkin unsurları ustalıkla birbirlerine örüyor. 16mm olarak çekilen ve sahnelerle belgesel bölümlerini bir araya getiren film, gerçek ve kurgu arasında, karmaşık bağlantılar kurulmasına izin veren boşluklar bırakıyor. Tematik bağdaşımlara görsel bağlantılar eşlik ederken, doğayı simgeleyen orman, saksı bitkileri ve yağlıboya tablolar, tüyler, pırıltılı ayakkabılar ve kırmızı bir etek, göze olduğu kadar zihne de hitap eden ayrıntılar sunuyor. Kasanova Geni, cezbetmeyi bilen bir film.

Gösterimin ardından yönetmen Luise Donschen ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Bu film gösterimi ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

Başkasının Eli: Kasanova Geni

Kasanova Geni

Kasanova Geni

Mersad Berber

Mersad Berber

Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Pera Müzesi’nde Bir Gece

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.

Mütevazı Bir Evrenin Ontolojisi

Mütevazı Bir Evrenin Ontolojisi

Dört bölümlük ‘Söylenen Şeyler’ yazı serisinin sonuna geldik – bu hafta çömleğin kendisi dile geliyor, ve söyleyecek çok şeyi var!