Kimin Kalbe İhtiyacı Var

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: 
Caroline Burghard, Treva Etienne, Ruth Gemmell, Caroline Lee-Johnson
İngiltere; 1991, 78', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı 

Kimin Kalbe İhtiyacı Var, bir grup arkadaş ve sevgilinin 1965 ile 1975 yılları arasındaki yaşamlarını takip eden bir dizi mikro anlatıdan oluşuyor. Uçlarda yaşanan hayatların kaydını tutan film, İngiltere’deki Siyah Güç Hareketi’nin başlıca ismi olan, karşıt kültür anti kahramanı, aktivist, karizmatik sosyal haydut Michael Abdul Malik’in dönüşüm yolculuğuna kendini kaptıran bir grup arkadaşın kurgusal yaşantıları üzerinden, Siyah Güç Hareketi’nin unutulmuş tarihini keşfe çıkıyor.

Hikâye anlatısının yerini alan kolaj ve halüsinasyonu andıran müziklerin bileşimi, Siyah Güç Hareketi’nin var olduğu sosyal atmosferin canlı bir tasvirini sunarken, kendini bu hareketin içerisinde bulan gençlerin karşılaştıkları duygusal ve psikolojik sonuçları ele alıyor.

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Handsworth Şarkıları

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kanıt

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kimin Kalbe İhtiyacı Var

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Çocuk Gibi Konuş

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Dokuz İlham Perisi

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.