Handsworth Şarkıları

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Pervaiz Khan, Meera Syal, Yvonne Weekes
İngiltere, 1986, 58', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı  

1980’ler İngilteresi’nde ırk ve toplumsal kargaşalar ile 1985’te şehirde yaşanan isyanlar üzerine bir film denemesi olan Handsworth Şarkıları, 1985 yılının Eylül ve Ekim aylarında, Handsworth’ün Birmingham bölgesinde ve Londra’nın merkezi kesimlerinde yaşanan sivil itaatsizlikleri çıkış noktası olarak alıyor. Film genelinde, yaşanan isyanların, İngiliz toplumunun siyahlar üzerindeki baskısının bir sonucu olduğu fikri işleniyor. Film, sivil itaatsizliği, endüstriyel gerilemenin yol açtığı ulusal dramla bağlantılı bir memnuniyetsizliğin gizli tarihine açılan bir kapı olarak sunuyor.

Filmin adında geçen şarkı ifadesi ise herhangi bir müzikal niteliğe işaret etmek yerine, John Grierson ve Humphrey Jennings gibi İngiliz belgeselcilerin işlerinden tanıdık olan, belgeselin şiirsel bir çağrışımlar kurgusu olduğu fikrinin bir yansıması niteliğinde. Handsworth Şarkıları, 1986 yılında İngiltere’nin en saygın belgesel ödülü olan İngiliz Film Enstitüsü Grierson En İyi Belgesel Ödülü’ne layık görüldü.

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Handsworth Şarkıları

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kanıt

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kimin Kalbe İhtiyacı Var

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Çocuk Gibi Konuş

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Dokuz İlham Perisi

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı. 

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.