Kısa Karşılaşmalar

  • 5 Mart 2016 / 19.00
  • 11 Mart 2016 / 18.00

Yönetmen: Kira Muratova
Oyuncular: Vladimir Vysotskii, Kira Muratova, Nina Ruslanova, Elena Bazilskaya, Aleksei Glazyrin
Sovyetler Birliği, 1968, 96’, siyah-beyaz
Rusça; Türkçe altyazıyla

Kira Muratova, etkileyici ilk filminde taşradaki bir Sovyet kasabasında yerel konut ofisi müdürü Valentina’yı oynuyor. Araştırma gezileri sırasında zaman zaman kasabaya yolu düşen serbest ruhlu Maxim’le Valentina’nın bir süredir devam eden bir ilişkisi var. Valentina, köylü kızı Nadya’yı hizmetçi olarak işe alıyor, ama onun da bir gezi sırasında Maxim’le ilişkiye girmiş olduğunu bilmiyor. Bu karakterlerin yaşamları, anıları ve arzuları Muratova’nın incelikli ve karmaşık montajıyla bir araya örülüyor, geriye dönüşlerle iki kadının da Maxim’i nasıl idealize ettiği gösteriliyor – Maxim’i, o dönemde “Rus Bob Dylan’ı” olarak görülen ve ilahi benzeri yeraltı şarkıları söyleyen Vladimir Vysotsky canlandırıyor. Glasnost dönemine dek yasaklanan ve rafa kaldırılan film, günlük Sovyet yaşamına yönelttiği korkusuz bakış ve serbest ahlak yaklaşımıyla sansür yetkililerini çok rahatsız etmişti. Muratova bu filmde korkunç konutları, kamu tesislerinin yokluğunu, şanslarını şehirde denemek için kırsalı terk etmiş genç işçilerin büyüyen umarsızlığını kararlı bir biçimde yansıtıyor.

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Kısa Karşılaşmalar

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Tutkular

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Astenik Sendrom

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Akortçu

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Üç Hikaye

Kira Muratova <br/>Gölgede Kalan Aşk

Çehov’un Motifleri

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı. 

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.