Bauhaus: Model ve Mit

  • 17 Ekim 2018 / 17.00
  • 2 Kasım 2018 / 19.00

Yönetmenler: Niels Bolbrinker, Kerstin Stutterheim
Almanya, 2009, 103', renkli 
Almanca; Türkçe altyazılı 
 
1919’da Weimar’da kurulan ve güzel sanatlar ile el sanatlarını bir araya getirerek endüstriye hizmet edecek yeni bir estetik yaratmaya çalışan Bauhaus okulu, yirminci yüzyılın tartışmasız en önemli sanat, tasarım ve mimarlık okuluydu. Bugün bir referans olarak kabul edilen Bauhaus, kübik binaların ve çelik tüp sandalyelerin çok ötesine geçmiştir. Okulun öğretim kadrosu arasında Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee ve Oskar Schlemmer gibi ünlü sanatçılar ve Walter Gropius ve Mies van der Rohe gibi tanınmış mimarlar vardı. Film Bauhaus’un 1. Dünya Savaşı sonrasında atılan temellerine ve yarattığı devrimsel etkiye göz atıyor. Okulun Nazi Almanyası döneminde kapanışının ve bazı üyeleri arasındaki gizli siyasi ittifakın gerçek hikayesi, okulun mezunlarının aktardığı bilgiler ve okulun eski öğretim üyelerinin vizyonunu ortaya koyan arşiv malzemeleri aracılığıyla anlatmaktadır.
 
Bu filmin gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bauhaus: Bir Okuldan Ötesi

Bauhaus: Model ve Mit

Bauhaus: Bir Okuldan Ötesi

Bauhaus: Medya Sanatı

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi. 

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Pascal Sebah

1857’de Beyoğlu Postacılar Caddesi’nde “El Chark Societe Photograhic” adlı bir stüdyo açan levanten kökenli Pascal Sébah, 1860 yılında fotoğraf tekniğini iyi bilen ve bu alanda Paris’te çalışmalar yapmış A. Laroche adında bir Fransızla birlikte çalışmalarını sürdürmek üzere Rus Elçiliği’nin bitişiğindeki stüdyosuna taşınır...

Akıl Çağı’ndan “Kaplumbağa Terbiyecisi”ne

Akıl Çağı’ndan “Kaplumbağa Terbiyecisi”ne

1 Mayıs 1906 tarihinde Paris Grand Palais’de açılan Salon sergisinde bir Osmanlı ressamının da eseri yer almıştı. Bu, Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” ismiyle tanınmış olan resmiydi.