Fedai

  • 2 Mayıs 2015 / 14.00
  • 8 Mayıs 2015 / 21.00

Yönetmen: Ali Hamroyev
SSCB, Özbekistan, Tacikistan, 1979, 91’
Oyuncular: Alexander Kaidanovsky, Anatoly Solonitsyn, Gulya Tashbayeva, Oleg Fedulov
Rusça; Türkçe altyazıyla

Fedai, tıpkı Yedinci Kurşun gibi bir “Kırmızı Western” örneği ve yine 1920’lerde “Basmacı Ayaklanması” sırasında geçiyor. Öte yandan bu defa, dayanak olarak Serio Leone’ye değil, Budd Boetticher ve Anthony Mann’ın klasik Hollywood westernlerine başvuruluyor. Bir Basmacı lideri ele geçirilince, Kızıl Ordu, deneyimli bir yerel avcıyı esire eşlik etmesi için görevlendirir. Esir, uşağı ve kızıyla birliktedir. Her adımları, durmak bilmeyen bir Basmacı gaspçısı ve onun müneccim karısı tarafından takip edilerek zor bir arazi üzerinde ilerlerler.

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Beyaz, Beyaz Leylekler

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Bo Ba Bu

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Yedinci Kurşun

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Kuşları İzleyen Adam

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Fedai

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Seni Hatırlıyorum

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”: <br>Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.