Yönetmen: Sophie Fiennes
Oyuncular: Slavoj Zizek
Birleşik Krallık, 150’, 2006, renkli
İngilizce, Türkçe altyazıyla
Sapığın Sinema Rehberi, bugüne dek yapılmış iyi filmlerden bazıları arasında izleyiciyi bir gezintiye çıkarıyor. Ünlü felsefeci ve psikanalist Slavoj Zizek hem sunucu, hem de rehber rolünde. Zizek merak uyandıran tutkulu yaklaşımıyla sinemanın gizli diline giriyor ve filmlerin bize hakkımızda neler söyleyebileceğini ortaya çıkarıyor. David Lynch’in bilmece gibi filmlerini çözerken ya da Hitchcock hakkında bildiğinizi sandığınız her şeyi ters yüz ederken Zizek beyazperdeyi aklı ve şaşmaz mizah duygusuyla aydınlatıyor. Sapığın Sinema Rehberi, ele aldığı film dünyasının bizzat parçası; özgün lokasyonlarda ve replika setlerde çekimlerle Zizek’in filmlerin “içinden” konuştuğu duygusunu uyandırıyor. Filmi oluşturan üç bölüm, etkileyici bir düşünce diyalektiği kuruyor. The Times in London tarafından “bu Freudiyen girişimin önderi” olarak anılan Sophie Fiennes’in Slavoj Zizek’le yaptığı işbirliği, filmin ve televizyonun karmaşık fikirleri iletmede ne kadar hızlı olduğunu kanıtlıyor. Zizek’in dediği gibi: “Benim en büyük saplantım, meseleleri açıklığa kavuşturmak. Eğer bir film sahnesi kullanabilirsem bir fikri gerçekten açıklayabiliyorum.” Sapığın Sinema Rehberi, psikanalizin bize sinema hakkında neler söyleyebileceğini de anlatıyor.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)