Yönetmen: Catherine Stewart
Oyuncular: Thishiwe Ziqubu,Sandi Schultz, Camilla Lilly Waldman, Petronella Nontsikelelo Tshuma
Güney Afrika, 2015, 76’ , renkli, BluRay
İngilizce; Türkçe altyazıyla
Catherine Stewart'ın ilk uzun metrajlı sinema filmi “Sen Bakmazken”, günümüzde Cape Town'da geçiyor ve farklı kuşaklardan karakterleri aracılığıyla geçmiş ve bugün arasında diyalog kurmaya çalışıyor. Dez ve Terri yirmi yıldır beraber olan lezbiyen bir çifttir. Yıllar önce evlat edindikleri kızları Asanda artık bir yetişkin olmuş ve üniversiteye başlamıştır. Apartheid sonrası dönemde büyümüş olan bu genç kadın, bir anlamda yeni Güney Afrika'nın da yüzü. Yıllar önce eşitlik için mücadele vermiş anneleri orta yaşın ve ait oldukları sınıfın konformizmine kapılırken, Asanda kendisine öğretilen gerçeği sorgulamak ister ve fotoğrafçılığa merakı sayesinde Shado ile tanışır. Shado ise gettolarda yaşayan ve erkek kardeşini suç çetelerinden uzak tutmaya çalışan bir “tomboy”. “Sen Bakmazken”, Güney Afrika'nın yakın tarihini cinsiyet ve sınıf merkezli çatışmalar üzerinden ele alıyor.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)