Suspiria

  • 26 Ekim 2023 / 19.00
  • 31 Ekim 2023 / 19.00

Yönetmen: Dario Argento
Oyuncular: Jessica Harper, Stefania Casini, Udo Kier, Flavio Bucci
İtalya, 1977, 98’, DCP, renkli
İtalyanca; Türkçe altyazılı

70’li yılların başında “Yeni Edgar Allen Poe” ve “Şiddetin Viscontisi” gibi lakaplarla anılmaya başlanan yönetmen Dario Argento’nun, partneri Daria Nicolodi’yle birlikte kaleme aldığı Suspiria, fona dansı ve cadı öykülerini alan koyu kırmızı bir Avrupa kâbusu. Jessica Harper’ın canlandırdığı Amerikalı dans öğrencisi Suzy’nin Almanya’daki ünlü bir dans okuluna yatılı öğrenci olarak geldikten sonra deneyimlediği korkunç olaylar zincirine odaklanan film, korku sinemasının kilometre taşlarından biri. Goblin imzalı klasikleşmiş müzikleri, Luciana Tovoli’nin olağanüstü görüntü çalışması ve Nicolodi’nin yaşamından otobiyografik izler taşıdığı iddiasıyla da anılan Suspiria, ikonik tanıtım cümlesinin de hakkını veriyor: “Bu filmin son 12 dakikasından daha korkutucu bir şey varsa, o da filmin ilk 80 dakikası”.

Ritmik Kâbuslar

The Rocky Horror Picture Show

Ritmik Kâbuslar

Suspiria

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Yılbaşının Öteki Yüzü: <br> Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yılbaşının Öteki Yüzü:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Pera Film yeni yıl yaklaşırken, Hollywood'un zamansız klasiklerinden modern sinemanın unutulmaz örneklerine uzanan 10 filmlik bir alternatif izleme listesi sunuyor.