Yönetmen: Pantelis Voulgaris
Oyuncular: Themis Bazaka, Dimitris Katalifos, Maria Martika, Eirini Inglesi, Nikos Birbilis
Yunanistan, 1985, DCP, 135’, renkli
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Eleni ve Babis 20’li yaşlarının başında tanışıp aşık olur, kısa bir süre sonra Babis yasadışı faaliyetten tutuklanır ve uzun süreli hapis cezasına çarptırılır. Eleni de aranmaktadır, Atina’ya gider ve orada kaçak olarak yaşamaya çalışır. 1966 yılı sonlarında Babis serbest bırakılır ve ilk defa birlikte olurlar. Eleni hamile kalır. Ama bir anlık dikkatsizlik onu ele verir ve Averof hapishanesine gönderilir. Çocuğunu orada doğurur ve onu 1967 albaylar cuntası tarafından hapse atılan diğer siyasi mahkumların yardımıyla büyütür. Darbe sonrasında gizlenen Babis tutuklanır ve Averof hapishanesinin erkekler koğuşuna kapatılır. Orada, parmaklıklar arasından, çocuğunu ilk kez uzaktan görür. Birçok kez talep ettikleri evlenme iznini almayı sonunda başarırlar ve nikah hapishanede kıyılır. Ancak 1974 yılında, cuntanın devrilmesinden sonra, artık 7 yaşındaki oğulları ile beraber aile olarak yaşayabileceklerdir. Kuşağının önde gelen auteur yönetmenlerinden Pantelis Voulgaris’in gerçek bir olaydan yola çıkarak yazıp yönettiği Taştan Yıllar, aşka ve özgürlüğe olduğu kadar birbirlerine de hasret kalmış iki sıradan insan hakkında büyüleyici bir hikâye. Yunanistan sinemasının en önemli kadın oyuncularından Themis Bazaka’nın Venedik, Selanik ve Valencia film festivallerinde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü almış performansıyla da hafızalara yerleşen film, politik sinemanın klasiklerinden.
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)