Yönetmen: Giorgos Panousopoulos
Oyuncular: Alessandra Vanzi, Aris Retsos, Antonis Theodorakopoulos, Stavros Xenidis
Yunanistan, 1985, DCP, 92’, renkli
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Çok uluslu bir bilişim şirketinde program analisti olarak çalışan 30 yaşındaki Zoi, aynı zamanda evli ve iki çocuk annesidir. ABD’de özel bir eğitim programına seçilen tek kadın olduğunu yeni öğrenmiştir. Zekasıyla bu başarıya ulaşmış Zoi’nin bilmediği bir şey vardır; o da, anılarının ve ilkel içgüdülerinin, bilinçaltını, işini ve tüm kimliğini kontrolü dışında nasıl etkilediğidir. Sıcakların insanı çileden çıkardığı bir yaz günü ailesi ile birlikte Yunan Milli Parkı’na giden Zoi’nin başına gelen bir olay, onun karanlık iç güdülerine boyun eğmesine, yavaş yavaş tüm kimlik duygusunu kaybetmesine ve avlanan bir hayvan gibi kaçmasına neden olur. Eşi ve kızları onu kurtarmak için umutsuz bir çabaya girer.
Giorgos Panousopoulos yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını, kurgusunu ve görüntü yönetmenliğini de üstlendiği Çılgınlık, Euripides oyunu ‘Bakkhalar’ ile açıkça bir diyalog kuruyor ve tragedyayı modern bakışla yeniden yaratıyor. Bakkhalar’ın kadınları gibi sınır ve kural tanımaz birine dönüşen Zoi’nin yaşadıkları; insanlığın dünyevi ile uhrevi, içgüdü ile akıl arasındaki ezeli mücadelesini de somutlaştırıyor. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmış Çılgınlık, izleyiciyi Dionysos’un müziği ve başkaldırısına çağıran Nikos Xydakis imzalı müzikleri ile de baştan çıkarıcı bir film.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)