Çılgınlık

  • 10 Haziran 2022 / 17.00

Yönetmen: Giorgos Panousopoulos
Oyuncular: Alessandra Vanzi, Aris Retsos, Antonis Theodorakopoulos, Stavros Xenidis
Yunanistan, 1985, DCP, 92’, renkli 
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı 

Çok uluslu bir bilişim şirketinde program analisti olarak çalışan 30 yaşındaki Zoi, aynı zamanda evli ve iki çocuk annesidir. ABD’de özel bir eğitim programına seçilen tek kadın olduğunu yeni öğrenmiştir. Zekasıyla bu başarıya ulaşmış Zoi’nin bilmediği bir şey vardır; o da, anılarının ve ilkel içgüdülerinin, bilinçaltını, işini ve tüm kimliğini kontrolü dışında nasıl etkilediğidir. Sıcakların insanı çileden çıkardığı bir yaz günü ailesi ile birlikte Yunan Milli Parkı’na giden Zoi’nin başına gelen bir olay, onun karanlık iç güdülerine boyun eğmesine, yavaş yavaş tüm kimlik duygusunu kaybetmesine ve avlanan bir hayvan gibi kaçmasına neden olur. Eşi ve kızları onu kurtarmak için umutsuz bir çabaya girer.

Giorgos Panousopoulos yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını, kurgusunu ve görüntü yönetmenliğini de üstlendiği Çılgınlık, Euripides oyunu ‘Bakkhalar’ ile açıkça bir diyalog kuruyor ve tragedyayı modern bakışla yeniden yaratıyor. Bakkhalar’ın kadınları gibi sınır ve kural tanımaz birine dönüşen Zoi’nin yaşadıkları; insanlığın dünyevi ile uhrevi, içgüdü ile akıl arasındaki ezeli mücadelesini de somutlaştırıyor. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmış Çılgınlık, izleyiciyi Dionysos’un müziği ve başkaldırısına çağıran Nikos Xydakis imzalı müzikleri ile de baştan çıkarıcı bir film.

Yunan Film Günleri

Tatbikat

Yunan Film Günleri

Ölümsüz

Yunan Film Günleri

Abluka

Yunan Film Günleri

Zorba Yannis

Yunan Film Günleri

Geçit

Yunan Film Günleri

Asker Kaçağı

Yunan Film Günleri

Sessiz Bir Ölüm

Yunan Film Günleri

Olga Robard

Yunan Film Günleri

Çılgınlık

Yunan Film Günleri

Evdokia

Yunan Film Günleri

Fotoğraf

Yunan Film Günleri

Gezi

Yunan Film Günleri

Bereketli Vadinin Tembelleri

Yunan Film Günleri

Sabah Devriyesi

Yunan Film Günleri

Taştan Yıllar

Yunan Film Günleri

Genç Afroditler

Yunan Film Günleri

Troyalı Kadınlar

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş  <br> Tatiana Trouvé

Hem Çok Eskilere Ait Hem de Fazlasıyla Çağdaş
Tatiana Trouvé

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri:  Cadıların Güneşi <br> Mehmet Berk Yaltırık

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Cadıların Güneşi
Mehmet Berk Yaltırık

Eylül güneşi altında, ziyadesiyle kızgın sac misali ateş saçan kayalıklardan geçiyorum. Uzaktan uzağa fark edilen çizgiler ve çatlamış kayalar haricine tek bir ağaç, tek bir ot yok.

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Bir Serginin Hikâyesi #ÜryanÇıplakNü

Türk resminde çıplak, 2007 yılında aramızdan ayrılan değerli danışmanımız Samih Rifat’ın öncülüğünde, hep hayalini kurduğumuz temalardan biriydi.