Vampir - Cuadecuc

  • 9 Nisan 2022 / 13.30
  • 10 Nisan 2022 / 16.00
  • 16 Nisan 2022 / 16.00

Yönetmen: Pere Portabella
Oyuncular: Christopher Lee, Herbert Lom, Emma Cohen, Jesús Franco
İspanya, 1971, 75', DCP, siyah-beyaz 
İngilizce; Türkçe altyazılı 

Jesús Franco’nun Kont Drakula’sının setinde fırsatçı bir şekilde çekilen Pere Portabella’nın bu parazit filmi, iyi bilinen bir sinematik tipolojinin geniş içeriği dikkate alındığında, görüntülerin bize ne yaptığını ve onlarla ne kadar çok şey yapabileceğimizi gösteriyor. İspanya’da 1960’lar ve ’70’lerin düzen karşıtı deneysel sinemasının kilometre taşı olan film, Portabella’nın kendi sözleriyle “film içinde film, söylem içinde söylem, diğer bir deyişle, ötekinin ’kan emici filmi’dir”. Kışkırtıcı bir şekilde ses negatifiyle 16mm çekilen Vampir-Cuadecuc, eşzamanlı olarak hem ana akım anlatı sinemasının yapıcı gözbağı mekanizmalarının hem de Franco rejimi altında avangart film yapımcılarının kullandığı gizli siyasal-estetik stratejilerin doğasında var olan tuhaf “hayali materyalizm”i ortaya çıkarıyor ve bundan zevk alıyor.

41. İstanbul Film Festivali

Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece

41. İstanbul Film Festivali

Vampir - Cuadecuc

41. İstanbul Film Festivali

Temel Frekanslar

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Yılbaşının Öteki Yüzü: <br> Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yılbaşının Öteki Yüzü:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Pera Film yeni yıl yaklaşırken, Hollywood'un zamansız klasiklerinden modern sinemanın unutulmaz örneklerine uzanan 10 filmlik bir alternatif izleme listesi sunuyor.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.