Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç büyük koleksiyon alanından biridir. MÖ 2. binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini kapsayan koleksiyon, bu alandaki en önemli birikimlerden biri olarak kabul ediliyor. Arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırıyor. Gerek dönemler ve kültürlerarası sistem ilişkilerinin, gerekse dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veren bilimsel bir kaynak niteliği taşıyor.
Koleksiyondan kronolojik bir düzenlemeyle sunulan geniş seçki, Anadolu bilim ve kültür tarihinin bu heyecan verici ilgi alanına ışık tutmayı amaçlıyor, ticari pratiklerin köklü geçmişine, kullanılan ağırlık ve ölçülerden yola çıkarak yeni bir bakış sunuyor.
3 Boyutlu Gezin!
Koleksiyondan hazırlanan geniş bir seçki, kronolojik bir düzenleme içinde sunulmuş ve Anadolu kültür tarihinin bu heyecan verici ilgi alanına yeni ışıklar tutulmasına özellikle çaba gösterilmiştir.
Hattuşa (Boğazkale-Çorum) başkent olmak üzere Anadolu’nun önemli bir bölümü ve Kuzey Suriye’ye uzanan topraklar üzerindeki halkları egemenliği altına almak suretiyle siyasal, askeri ve idari bakımdan iyi örgütlenmiş bir sistemi inşa eden Hititler’in, kurdukları bu düzenli devlet sisteminde çeşitli ölçü ve ölçümleme teknikleri bulunmaktadır.
Serinin üçüncü konuşmasında Romalı tüccarların ve bankerlerin Geç Cumhuriyet ve Roma İmparatorluk Döneminde Asia eyaletindeki ticari ve finansal faaliyetleri, örgütlenmeleri ve yerel topluluklarla ilişkileri tarihi, epigrafik, arkeolojik kaynaklar ışığında değerlendirilecek.
Bizans’ta para ile ağırlık ölçüsü arasındaki ilişkiden yola çıkan bu konuşma, 4. ve 7. yüzyıllar arasında üretilen tartı aletlerini imparatorluk ideolojisi ve devlet kontrol mekanizması kapsamında kullanıldıkları ticari bağlama oturtmayı amaçlıyor.
Klasik ve Helenistik Çağlar ile Roma İmparatorluğu döneminde, Anadolu'daki şehir-devletlerinde ticaretin veya günlük alışverişin yapıldığı pazar yerlerine odaklanan konuşmada; pazar yerlerindeki mallar, kullanılan teraziler, ağırlıklar ve sikkeler inceleniyor.
Rehberli turda, Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi tematik bir bakış açısıyla ele alınıyor. Anadolu'nun dört bin yıllık sosyal ve ekonomik tarihi, ağırlık ve ölçü kavramları etrafında şekillenen metaforlar ekseninde inceleniyor. Katılımcılar, sergilenen eserler ile Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Ege ve Akdeniz coğrafyasında ağırlık ve ölçü kavramlarının gelişimini deneyimleme imkânına sahip oluyor.
Video
16 Kasım 2018 tarihinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu, Uluslararası Birimler Sistemi’ni (SI) gözden geçirmek amacıyla 26.’sı düzenlenen Ağırlık ve Ölçüler Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansın sonuncunda, 60 üye ülkenin oylamasıyla 7 temel ölçü biriminin 4’ünün tanımı değişti. Kütle birimi olan kilogram da bunlardan bir tanesi. Sürecin temel noktalarını açıklamadan önce kilogramı ve tarihini yakından tanıyalım.
Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.
Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)