Çözülen Diller

  • 10 Aralık 2021 / 19.30
  • 15 Aralık 2021 / 19.00

Yönetmen: Marlon Riggs
Oyuncular: Kerrigan Black, Blackberri, Bernard Branner, Gerald Davis, Kenneth R. Dixson, Gideon Ferebee
ABD, 1989, 55', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Yönetmen Marlon Riggs'in kendi ifadesiyle "ulusun cinsel ve ırksal farklılıklar konusundaki gaddar sessizliğini kırmak" için yapılmış, belgesel ve performansı bir arada sunan bu radikal eser, “Utanç hüküm sürdüğü müddet kurtuluş mümkün değildir” fikrinden yola çıkarak Siyah eşcinselliğinin damgalanmasına meydan okuyor. Müzik ve dans, Essex Hemphill ve Joseph Beam gibi çığır açan yazarların sözleri ve şiirleri ile queer Afrikalı Amerikalı erkeklerle samimi, güldüren ve yürek dağlayan röportajlar sunan Tongues Untied, hem homofobinin had safhada olduğu Siyah bir toplumda hem de ırkçılıkla kirlenmiş bir beyaz eşcinsel alt kültürde bir yabancı olarak var olmanın ne demek olduğunu gözler önüne seriyor. Sağ cenahtan sanata ilişkin kamu finansmanına yönelik öfke dolu bir tepki doğuran 1980'lerin kültür savaşlarına yıldırım gibi düşen film, hayat dolu karakterinden hiçbir şey kaybetmedi.

Buradayım!

Sabırlı Bakım

Buradayım!

Kanıyorum

Buradayım!

Pleybek

Buradayım!

Çözülen Diller

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.