R.D. Laing’in ‘Düğümler’ini Filme Okumak

  • 2 Mart 2018 / 19.00
  • 3 Mart 2018 / 18.00

Yönetmen: David Lamelas
İngiltere, 1970, 15', siyah-beyaz 
İngilizce; Türkçe altyazılı
 
İskoç psikiyatristin kendisine o yılın başlarında Londra’daki buluşmalarında verdiği Düğümler kitabından çok sayıda sayfayı David Lamelas’ın filme çekmesi ile gerçekleştirilmiş. Kitap gerçek olgulara dayalı, ancak şiir veya oyun gibi okunabilmesi için paradoksal sözel modeller halinde soyutlanmış bir dizi diyalog senaryodan oluşuyor. Bunlar, farklı insan ilişkilerindeki ‘düğümleri’ ya da çıkmazları betimliyor. Laing’in aynı durumu farklı açılardan ve farklı sonlarla gösterme yöntemini, Lamelas filme segmentler aracılığıyla yansıtmış. Bu filmin ilk kısmı art ada çok sayıda sayfayı gösteriyor, her bir sayfa izleyicilerin okuyup anlamalarına yetecek bir süre perdede kalıyor. İkinci kısımda, genç bir kadını aynı sayfaları okurken görüyor ve duyuyoruz.

Bu filmin gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Bölünmüş Benlik

Sığınak

Bölünmüş Benlik

Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz?

Bölünmüş Benlik

R.D. Laing’in ‘Düğümler’ini Filme Okumak

Bölünmüş Benlik

Aile Hayatı

Bölünmüş Benlik

Morvern Callar

Bölünmüş Benlik

Kevin Hakkında Konuşmalıyız

Bölünmüş Benlik

Neon Şeytan

Bölünmüş Benlik

Plaj Fareleri

Bölünmüş Benlik

Kutsal Geyiğin Ölümü

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Pera Öğrenme programları kapsamında yayınlanan, Tania Bahar'ın kaleme aldığı ve Marina Rico'nun resimlediği hikâye kitabı Küçük Sarı Daire, çocuklarla yetişkinlerin birlikte keşfedecekleri ve paylaşacakları farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor.

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.