Yönetmen: Erdoğan Tokatlı
Oyuncular: Selma Güneri, Ediz Hun, Tijen Par, Ayfer Feray, Talat Gözbak, Kenan Pars, Aliye Rona, Senih Orkan, Nurhan Nur, Tuncel Kurtiz
Türkiye, 1965, 90’, siyah-beyaz
Türkçe; Fransızca altyazılı
Ayşe Şasa’nın Tren adlı öyküsünden senaryolaştırılan Son Kuşlar, sade ve yalın bir anlatım tarzı benimseyen Erdoğan Tokatlı’nın yönettiği ilk filmdir. Agâh Özgüç’e göre “bütünüyle şiirsel bir sinemadır”, yönetmenin kendi ifadesiyle de “‘romantik gerçekçilik’ adıyla tanımladığı[m] bir aşk hikâyesidir”. Bir kız lisesinde öğrenci olan Ayşe, Anadolu’da görevli mühendis Oğuz’la tanışınca aralarında bir aşk tomurcuklanır. Ama Ayşe’nin ailesi öylesine bencildir ki, onu önemsemez; ablası Nesrin’i evlendirir, istediklerini elde edemeyince Ayşe’yi de evlendirmeye kalkarlar.
Bu film, Sinema Onur Ödülü’nü alan Selma Güneri için gösteriliyor.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)