1970'lerden bu yana ayrı bir ekol olarak anılan Bosna Hersek sinemasının, hemen her uluslararası festivalinde adından söz ettiren yönetmeni Jasmila Zbanic, filmlerindeki karakterlerin “siyah-beyaz” olmadığını, gerçek insanların bu kadar basit olmadığını söyler.
Program kapsamında Sergey Ayzenştayn, Fritz Lang, Alain Resnais, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Luchino Visconti, Francesco Rosi ve Andrey Tarkovski gibi usta yönetmenlerin filmlerinden derlenen seçki, 1920’lerden 70’lere çarpıcı yapıtları bir araya getiriyor.
Belgesel, sürgünde yeni bir kültürel kimlik kurmak için mücadele eden Suriyeli sanatçıların durumunu konu alıyor. Özgürlük ve tanınma arayışı içinde yükselen bağımsız Suriyeli sanatçıların İstanbul ve Amman'da ürettikleri etkileyici film, müzik, dans ve tiyatro yapımlarını gösteriyor.
Anlar ve Hareketler / Moments of Movement adımların hikayelerini anlatıyor: Tokyo’da bir süpermarkete, Berlin’de bir metro istasyonuna, İstanbul’da bir vapura girerken atılan basit adımların; dünyada yeni yollar arayan insan topluluklarını harekete geçiren, tek tek insanların yaşam öykülerini değiştiren büyük adımların hikayelerini.
Hayatta Olmaz: Metafizik ve Sinema, sinema ile felsefi olanın arasındaki ilişkiyi, varoluşun ve onu kapsayan dünyanın temel doğasını inceliyor. Seçilen filmler düşlerin, bilincin, varoluşçuluğun, özgür iradenin, başkalarıyla ilişkilerimizin doğasını ve genelde yaşamın anlamını ele alan alışılmadık hikayeleri bir araya getiriyor.
Kira Muratova (d. 1934, Soraki, Moldovya) Rus sinemasının yaşayan bir efsanesi olduğu kadar, kalıpları reddeden önemli kadın yönetmenlerinden. Sovyet döneminde yapıtları ideolojik koşullara uyum sağlayamamıştı, bugün de ticari trendleri yakalayamıyor – geçmişte filmleri sansür kurulunun deposuna kilitleniyordu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)