Yönetmenler: Coraci Bartman Ruiz, Julio Matos
Oyuncular: Helena Agalenéa, Jack Celeste, Noah Silveira Ruiz
Brezilya, 2022, HD, renkli, 79’
2016'da beden uyum sürecine başlayan trans erkek Jack'in (Jack Celeste) beş yıl boyunca geçirdiği değişimleri kameraya alan belgesel, aynı zamanda bu süreçte Brezilya'da artan tutuculuğu da kaydediyor. Coraci Ruiz ve Julia Matos'un ortaklaşa yönettiği film, Jack'in hayatından kesitleri göstererek betonun çatlaklarından nasıl çiçek açılabileceğini gösteriyor. Seyircisine karanlık zamanlarda tutunabilecek bir umut veren filmde, “cis-tem”in hata verdiğinin sinyallerini duvar yazılarına da kazınıyor. Brezilya'dan Fransa'ya, Peru'dan Kanada'ya birçok kuir film festivalinde gösterilen belgesel, sadece ana karakterinin değil, ülkesinin de portresini çiziyor.
Dört bölümlük ‘Söylenen Şeyler’ yazı serisinin sonuna geldik – bu hafta çömleğin kendisi dile geliyor, ve söyleyecek çok şeyi var!
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)