Los encargados (Sorumlular), 2012
5 dak. 55 s., siyah-beyaz, sesli (müzik: Varshavianka, Waclaw Święcicki)
Sanatçının ve Helga de Alvear galerisinin izniyle
Los Encargados, siyah-beyaz çekilmiş, Varshavianka’nın fon müziği olarak kullanıldığı, siyasi içerikli bir anti müzik videosudur. 15 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde çekilen görüntülerde üzerlerine baş aşağı şekilde yerleştirilmiş dev afişler olan (siyah-beyaz olan bu afişleri de Jorge Galindo vesikalık fotoğraflardan çizmiş) yedi resmi arabanın resmi geçidi yer alır. İlk resim Kral Juan Carlos’a aittir. Onu Geçiş Dönemi’nden sonraki hükümetlerin başkanlarının yüzleri takip eder: Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero ve Mariano Rajoy. Bunlar, Santiago Sierra’nın deyişiyle, rejimin görünen yüzleridir, “bankaların, Pentagon’un, Roma’nın, arazi sahiplerinin, Ordu’nun… çıkarlarını temsil eden insanların yüzleri”dir. Galindo, bu kişilerin “kanlı politikalar”dan sorumlu olduğunu iddia eder. “Şunu açıkça dile getirmemiz şart: ölen insanlar var, binlercesinin varı yoğu elinden alınmış, evlerinden sürülmüş. Bu kötülüğün bir başlangıcı var ve biz diyoruz ki bu başlangıç günümüze kadar gelen Franco rejiminin siyasi elitleri tarafından yönetilen Geçiş Dönemi dolandırıcılığıdır. Bu büyük sahtekârlığın sorumlularına işaret ediyoruz.”
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)